понеділок, 20 грудня 2010 р.

Чай і здоров'я




 Відомо, що в Китаї чай спочатку використовувався як ліки, пізніше - як ритуальний напій, і лише потім увійшов у повсякденне вживання.
«Ліки» в даному випадку - це не засіб від будь-якої хвороби. У східному розумінні це цілющий напій, що впливає на весь організм і підвищує імунітет.
 
Серце і судини
 
Чай діє на серце як на «поверхневому» рівні - кофеїн стимулює серцеву діяльність; так і на більш «глибинному» - чай містить в собі велику кількість калію, життєво необхідного для нормального функціонування серцевого м'яза.
Чай має Р-вітамінну активність, зміцнюючи стінки судин і капілярів, роблячи їх більш пружними та еластичними, що особливо важливо для літніх людей, у яких судини стають з віком крихкими і проникними. Доведено, що зелені чаї та улуни не тільки перешкоджають відкладенню жирів і жироподібних речовин (ліпідів) на стінках судин, але й руйнують жирові відкладення. Тому чай - потужний противосклеротичний засіб.
Чай нормалізує функціонування всієї серцево-судинної системи в цілому. Він дещо прискорює кровообіг, розширюючи судини мозку і серця. Чай не тільки значно знижує ступінь руйнування мозкової тканини при інсульті, але і сприяє швидкому відновленню функцій мозку за рахунок оптимізації його кровопостачання.
Чай нормалізує артеріальний тиск, прибирає деякі, пов'язані з цією хворобою, неприємні симптоми Неміцний зелений чай рекомендують при гіпертонічній хворобі (підвищений тиск).

Загальнозміцнюючий ефект

Чай покращує стан здоров'я, підвищує опірність організму і збільшує тривалість життя.

Для профілактики треба пити не менше як 5 чашок чаю на добу, а для лікувального ефекту буде потрібно більше 7 чашок. Чай повинен бути не дуже гарячим і не дуже міцним для кращого засвоєння корисних речовин. Краще всього пити чай за 20-30 хвилин до їжі або через 20-30 хвилин після їди.
Чай відмінно тонізує: відновлює сили, підвищує концентрацію, навіть дарує гарний настрій. За це ми повинні бути вдячні чайному кофеїну (таніну) - від "кавового" кофеїну він відрізняється більш м'якою і одночасно більш тривалою дією.

Найбільш корисні для здоров'я зелені та білі чаї, після них ідуть улуни і чорні чаї. 

Вони володіють наступними корисними і лікувальними властивостями:
Стимулюють ясне мислення та розумову активність
Збільшують опір організму широкому діапазону хвороб
Сприяють зниженню ваги
Покращують обмін речовин і насичення організму киснем
Зменшують стомлення і усувають депресії
Покращують перетравлення їжі
Надають очисну і тонізуючу дію на шкіру, допомагаючи зберегти її молодість
Мають заспокійливу дію на очі і роблять їх блискучими
Надають освіжаючий вплив в літню спеку

Вітаміни і чай

Чай містить унікальне поєднання вітамінів, білків і мікроелементів. Можна повноцінно харчуватися, вживаючи лише чай і мінімальну кількість їжі. За даними вчених, в чашці зеленого чаю не міститься калорій. Але навіть при вимушеній тривалій (близько тижня) чайній дієті не виникає почуття голоду, зберігається нормальна працездатність, втрата маси тіла сповільнюється.

Для профілактики лікарі рекомендують влаштовувати розвантажувальні чайні дні 1-2 рази на місяць. Протягом доби необхідно кожні 4 години випивати чашку теплого неміцного зеленого або білого чаю без їжі. У ці дні рекомендується більше рухатися, але не перенапружуватися. Це покращує самопочуття і сприяє загальному зміцненню організму.
Чай також є унікальним засобом для очищення організму від шкідливих речовин.

Підвищення тонусу

Чай - це чудовий природний засіб для підтримки життєвого тонусу людини.
Чай покращує зір
Збільшує швидкість реакції
Покращує пам'ять і полегшує концентрацію уваги
Збільшує витривалість і стійкість до стресів
Чай лікує від застуди
Чай чудово допомагає впоратися з простудними захворюваннями, він:
підсилює сечо-і потовиділення, що сприяє очищенню організму
є дуже гарним і нешкідливим жарознижуючим засобом
посилює легеневу вентиляцію, розширюючи дихальні шляхи і збільшуючи глибину вдиху, що особливо добре при бронхітах, трахеїтах, запаленні легень та ін.
зігріває і дезінфікує носоглотку, при нежиті дозволяє вільно дихати. Для посилення ефекту можна заварювати чай з ефіроолійними добавками - пелюстками олійної троянди, чебрецем або бергамотом
лікує запалене горло, що особливо добре при ангінах, тонзилітах та ін. Для цього треба пити багато міцного чаю з лимоном, а в перервах для посилення ефекту полоскати горло міцною чайною заваркою.
Протизастудна дія чаю значно посилюється, якщо його комбінувати з травами (липа, м'ята, материнка, чебрець та ін), лимоном, медом (журавлиною, малиною, смородиною та ін.)   Якщо немає високої температури, то для лікування застуди чай можна вживати в будь-якій кількості (чим більше, тим краще!). Однак, при високій температурі чаєм не можна зловживати, тому що виникне надмірне навантаження на серце і нирки.

Протиракова дія

На даний момент протиракова дія чаю доведена в багатьох країнах, причому не тільки як профілактична, але й лікувальний. Китайські медики вивчили антиракову дію 108 різноманітних продуктів та дійшли висновку, що у чаю антираковий ефект виражений максимально.
Більш того, японські вчені виявили, що ті мешканці Хіросіми, які після атомного вибуху стали активно пити зелений чай, не тільки вижили, але їх стан значно покращився. Виявилося, що чай адсорбував і виводив з організму радіоактивний стронцій-90, причому, навіть той, що відклався в кістках скелету! Тепер після застосування променевої терапії до ракових хворих, зелений чай обов'язково вводиться в їх раціон.
З лікувальною точки зору необхідно пам'ятати, що всіма цими корисними властивостями володіють тільки дуже якісні, свіжі чаї. Найкраще корисні властивості зберігаються в крупнолистних сортах чаю, зібраних вручну, акуратно скручені і містять тільки зав'язь і два верхні листочки чайного куща.
Корисні властивості погано зберігаються в дрібно порізаних, а також упакованих в разові пакетики сортах чаю. Чим дрібніше роздроблений чайний лист, тим швидше він втрачає свої корисні властивості, реагуючи з навколишнім середовищем.

Десять табу

Продовжуючи тему чаю і здоров'я, не можна не згадати про «Десять чайних заборон». Виходячи з китайських поглядів на чаювання, як симбіоз приємного з корисним, необхідно дотримувати десять чайних заповідей (заборон).
Перша заборона - пити чай на порожній шлунок. Якщо це відбувається, то холодна природа чаю, проникаючи всередину, може охолодити селезінку і шлунок, що подібно до «проникненню вовка в дім», в Китаї спрадавна радили «не пити чай на порожнє серце».
Друга заборона - на обпалюючий чай. Дуже гарячий чай сильно дратує горло, стравохід і шлунок. Тривале порушення цієї заборони може привести до хворобливих змін цих органів. Як показали медичні дослідження, часте вживання чаю, температура якого перевищує 62 градуси, веде до підвищеної вразливості стінок шлунку і може призвести до розвитку різних хвороб шлунка. Температура чаю не повинна перевищувати 56 градусів.
Третя заборона - на холодний чай. Якщо гарячий чай додає бадьорості, робить ясним свідомість і зір, то холодний чай сприяє застійним явищам і скупченню мокротиння.
Четверта заборона - на занадто міцний чай. Міцний чай містить велику кількість кофеїну і таніну і це може стати причиною головного болю і безсоння.
П'ята заборона - на довге заварювання чаю. При тривалому заварюванні чаю відбувається мимовільне окиснення чайних поліфенолів та ефірних масел, що не тільки позбавляє чай прозорості, погіршує смак і аромат, але і значно знижує живильну цінність чаю за рахунок окислення багатьох цінних речовин, що містяться в листі чаю, у тому числі вітамінів С і Р. Крім того, при тривалому наполяганні чай піддається впливу навколишнього середовища, що призводить до збільшення в ньому кількості мікроорганізмів (бактерій і грибків).
Шоста заборона - на багаторазове заварювання. Як правило, після декількох заварок в чайному листі вже мало що залишається. Дослідження показали, що перший настій витягає приблизно 50% корисних речовин з чайного листя, другий - 30%, а третій всього лише близько 10%, четверта заварка додає ще 1-3%. Подальше заварювання чаю призводить до витягування в настій шкідливих складових, оскільки шкідливі елементи, що містяться в чайному листі, виходять в настій в останню чергу.

Сьома заборона - на чай перед їжею. Велика кількість чаю, випите перед їжею, веде до розрідження слини, їжа починає здаватися позбавленою смаку, при цьому, може тимчасово знизитися засвоєння протеїну травними органами. Отже, пийте чай за 20-30 хвилин до їжі.
Восьма заборона - на чай відразу після їжі. Будь-яке рясне пиття відразу після їжі призводить до зниження концентрації шлункового соку, що уповільнює травлення і порушує роботу органів травлення. Якщо хочете попити чай після їжі, почекайте 20-30 хвилин.
Дев'ята заборона - на запивання чаєм ліків. Чай містить дубильні речовини, які, розщеплюючись, утворюють танін, від якого багато ліків дають осад і погано засвоюються. Китайці кажуть, що чай руйнує ліки.
Десята заборона - на вчорашній чай. Добовий чай, не тільки втрачає вітаміни, але і стає ідеальним живильним середовищем для бактерій. Тому пити його не можна, але його можна використовувати в лікувальних цілях, але тільки як зовнішній засіб. Настояний за добу чай багатий кислотами і фтором, які перешкоджають кровотечі з капілярів, тому вчорашній чай допомагає при запаленнях порожнини рота, болях в язиці, екземі, кровоточивих яснах, поверхневих пошкодженнях шкіри, гнійниках. Промивання очей вчорашнім чаєм допомагає зменшити неприємні відчуття при прояві в білках кровоносних судин, полоскання рота вранці перед чищенням зубів і після їжі не тільки залишає відчуття свіжості, але і укріплює зуби.

www.zavarka.kiev.ua/page_17.html

0 коментарі:

Дописати коментар