понеділок, 13 грудня 2010 р.

Сміхотерапія: з посмішкою по життю


Відомо, що думки й почуття впливають на наш фізичний стан. Позитивні емоції і сміх здатні творити чудеса: лікувати хвороби, зміцнювати імунітет, впоратися, здавалося б, з непереборними труднощами.

Раніше сміх був невід'ємною частиною культури - як слов'янської, так і західноєвропейської. Карнавал, веселі молодіжні ігри, календарні свята з потішними обрядами, іграми, кривлянням і дуракавалянням були неодмінною складовою життя будь-якої людини. Тепер же старовинні звичаї забулися, вийшли з моди. І ми в своєму повсякденному житті зазвичай відчуваємо нестачу сміху. Наприклад, діти 6 років сміються приблизно 300 разів за день, дорослі - 15 разів. Тобто в 20 разів менше, ніж діти!

Брак позитивних емоцій - одна з причин розвитку депресії, поганого самопочуття, нездатності протистояти невдачам. Та й просто без сміху тьмяніють фарби життя, яке перетворюється на тужливе існування. Тому сучасній людині просто необхідно вчитися радіти життю і сміятися.

Сміх замість таблеток

Чому треба сміятися? Перш за все, сміх корисний для здоров'я. Коли ми сміємося, м'язи скорочуються, частішають пульс і дихання. За рахунок збільшення глибини вдиху прискорюється газообмін. При цьому кров насичується киснем. Сміх активізує роботу серцево-судинної і дихальної систем, покращує кровопостачання тканин і органів. Крім того, виробляються гормони щастя - ендорфіни, а рівень гормонів стресу - кортизолу та адреналіну - навпаки знижується.

Позитивні емоції покращують роботу імунної системи. Спеціальні дослідження показали, що сміх сприяє підвищенню кількості клітин-кілерів, які вбивають віруси і знищують ракові клітини.

Сміх - не гріх

Сміх знижує рівень гормонів котизолу та адреналіну, допомагає людині розслабитися, і тому є відмінними ліками від стресу. Ці властивості сміху помітив ще Ганс Сельє - вчений, який уперше сформулював поняття "стрес". За допомогою сміхотерапії лікарі реабілітують жертв авіакатастроф, стихійних лих, допомагають повернутися до нормального життя тим, хто піддався сексуальному насильству, пережити втрату близьких.

Крім того, веселим людям легше впоратися з власними проблемами. Той, хто здатен посміятися над своїми невдачами, може побачити їх з боку, і, відповідно, швидше подолати.

Сміх і доброзичливість допомагають налагодити стосунки з оточуючими. Ми підсвідомо сприймаємо усміхнену людину позитивно. Про це писав ще знаменитий американський психолог Дейл Карнегі. "Посміхайтеся" - одна з основних його порад.

Якщо вчасно пустити в хід почуття гумору, можна запобігти розвитку конфлікту: сварки між друзями або навіть сімейного скандалу. Погодьтеся, приємно замість того, щоб даремно сваритися з коханою людиною, посміятися над дотепним жартом.

Ще краще, якщо ви не просто життєрадісна людина, але ще і можете поділитися своєю усмішкою і сміхом з іншими. Люди, які вміють створювати навколо себе атмосферу веселощів, - душа будь-якої компанії. Звичайно, блищати іскрометним гумором дано не кожному, але досить просто талановито розповідати анекдоти і смішні історії, щоб вас завжди з задоволенням чекали на дружніх посиденьках.

Наука про сміх

Вже кілька століть лікарі використовують сміх і позитивні емоції в якості незамінних помічників у лікуванні різних недуг. Сучасні доктора також відзначають, що сміх допомагає пацієнтові швидше впоратися з хворобою. Є навіть спеціальна наука гелотологія (від лат. Gelotos - сміх). Вона вивчає біохімічні та нейрологічні механізми, що лежать в основі сміху.

Ідея використовувати сміх у медичних цілях сама по собі не нова. Проте популярність вона здобула порівняно недавно - в 70-х роках минулого століття завдяки журналісту Норману Казинс. Він зміг подолати серйозне захворювання завдяки перегляду кінокомедій. Казинс поділився своїм досвідом у статті для журналу, а незабаром випустив книгу.

У 1980-х роках завдяки керівникові американського цирку Майклу Крістенсену широке поширення отримала медична клоунада. Сьогодні цей напрям активно розвивається в усьому світі. У Європі, США, Росії та інших країнах дітей, які лікуються в онкологічних клініках, смішать професійні клоуни і добровольці. В Австрії в костюми клоунів одягаються лікарі, які приходять у палати до маленьких пацієнтів.

Не так давно - в 1995 році - з'явилася навіть новий різновид йоги - хасья йога - йога сміху, що поєднує в собі традиційні йогівські вправи на розслаблення і розтяжку з рухами, що імітують сміх. Родоначальник цього напряму - індійський лікар Мадан Катару - став проводити спеціальні заняття, де навчав людей сміятися, і активно пропагував користь сміху. Пізніше він розробив дихальні та ігрові вправи, за допомогою яких людина набуває вміння сміятися легко і природно.

На початку XXI століття сміхотерапія набирає все більшу популярність, впроваджується в маси. Звернення до сміхотерапевтів та відвідування смехотерапевтіческіх тренінгів перестає розглядатися як щось екзотичне. Сміхотерапія стає повноправним методом психологічної корекції поряд з психоаналізом, гештальт-психологією та іншими напрямками.

Доктор, навчіть мене сміятися!

Якщо за кордоном сміхотерапія з'явилася в кінці 60-х років, у нашій країні до 2000-х років такого напрямку не було. Але, хоча вона і з'явилась у нас пізніше, вона розвивалася досить динамічно. Близько десяти років тому до нас прийшла йога сміху. А в 2008 році в Росії навіть виник новий напрям сміхотерапії - сміходрама.

У нашій країні теж є можливість отримати консультацію сміхотерапевтів або відвідати спеціальний тренінг. За допомогою цих занять можна вирішити багато психологічних проблем: розвинути комунікативні навички, навчитися прощати образу, гармонізувати особисті відносини, подолати стрес, позбавитися від негативних емоцій: злості, роздратування, ненависті. Але навчитися сміятися не так вже й просто. Щоб виник "природний сміх", під керівництвом психолога пацієнти виконують фізичні і дихальні вправи, що знімають напругу і стабілізуючі нервову систему, беруть участь у спеціальних іграх.

Сам собі сміхотерапевтів

Як бути, якщо спеціальні тренінги вам не по кишені або просто немає бажання працювати з психологом? Дуже просто: займайтеся сміхотерапією самостійно.

Веселощі - в життя

Радість завжди десь поруч, просто впустіть її у своє життя. Дивіться комедії, переглядайте гумористичні сайти і збірники анекдотів. Включіть в своє коло спілкування якомога більше веселих і життєрадісних людей. Найчастіше збирайтеся разом з компанією друзів, котрі вміють і люблять пожартувати.

Позитивні емоції і радість приносять метушня з домашніми тваринами і спілкування з маленькими дітьми. Дуже корисно сміятися разом із малюками. Ви не тільки піднімете настрій собі і дитині, а й зміцните ваш зв'язок з нею, станете кращими друзями. Згадайте книгу Астрід Ліндгрен "Малюк і Карлсон". Хіба не за те любив Малюк свого друга Карлсона (хоча той іноді і тиранив Малюка), що з ним можна було повеселитися і посміятися над витівками "чоловіка в самому розквіті сил".

Не дайте комічному пройти повз вас. Записуйте в свій щоденник радісні події, смішні історії, курйози. Для цієї мети можна навіть завести окремий щоденник або блог. Почніть колекціонувати анекдоти або смішні висловлювання знайомих, дітей, викладачів, начальників (тільки акуратніше, постарайтеся при цьому нікого не образити).

Смішні проблеми

Деякі сміхотерапевтичні методики можна застосовувати в повсякденному житті. Наприклад, доведення проблеми до абсурду. Припустимо, малюк розбив вазу. Уявіть собі, що він розбив всі вази у вашому будинку, всі вази у вашому місті і навіть потрапив за це в книгу рекордів Гіннеса ... Зобразіть на обличчі жах: "Він розбив вазу!", Рвіть від розпачу на собі волосся: "Який жах! Що, робити, він розбив вазу!", Пострибайте на одній нозі, повторюючи при цьому "Він розбив вазу!". Зрештою, виникне сміх. Коли ви смієтеся, проблема знецінюється і перестає здаватися такою страшною і нерозв'язною. Заспокоївшись, можна вже без зайвих негативних емоцій вирішити, як з нею впоратися.

Радість кожного дня

Нехай посмішка і сміх стануть вашими постійними супутниками, прикрашаючи собою кожен день вашого життя.

Прокинувшись вранці, посміхніться, навіть якщо ви не виспалися, у вас поганий настрій і робити цього вам категорично не хочеться. У мозок надійде сигнал - і у вас почнуть вироблятися ендорфіни. Подивилися на себе в дзеркало - посміхніться своєму відображенню, на зарядку - теж з усмішкою, чистіть зуби і посміхайтеся. Якщо ви будете посміхатися протягом десяти хвилин, навіть самий поганий настрій покращиться.

Навчіться радіти повсякденному, бачити світлу сторону буття. Перестаньте бурчати з будь-якого приводу: "Що за погода: дощ і сльота. Фу!"; Чи не краще так: "Потепліло нарешті! Сльота, калюжі, зате в повітрі пахне весною!" Може, і не вийде так відразу радісно засміятися, засміятися просто тому, що на вулиці весна. Але це не страшно: дорогу здолає той, хто йде. Почніть з малого: посміхніться: посмішка подарує вам гарне самопочуття, чудовий настрій, розташує до вас оточуючих і зробить вас красивішими. Посміхніться прямо зараз!

Автор: Василина Авер'янова,
Науковий консультант: сміхотерапевт Римма Умярова
http://www.7ya.ru/

0 коментарі:

Дописати коментар