суботу, 4 грудня 2010 р.

Як прискорити обмін речовин?

Більшість жінок намагаючись схуднути сидять на різних низькокалорійних дієтах, роблять вправи, але іноді не отримують бажаний результат і всі зусилля здаються марними. Це може статися через уповільнений метаболізм, через біохімічні особливості організму. Також обмін речовин або метаболізм залежить від віку. За даними досліджень метаболізм знижується приблизно на 5% через кожні 5 років і з віком обмін речовин сповільнюється. У двадцятирічному віці досить тридцяти хвилин швидкої ходьби, щоб спалити 100 калорій, а вже після 35 років при такій же інтенсивній ходьбі згорить тільки 45 калорій. Але, тим не менш обмін речовин можна прискорити, щоб скинути зайві кілограми.
Іноді низькокалорійні дієти призводять до зниження метаболізму. Це відбувається через те, що дієта нижче 900 ккал призводить до виснаження м'язової маси, крім того організм при низькокалорійній дієті налаштовується на економне витрачання енергії. Намагайтеся дотримуватися дієти з калорійністю 1200 - 1500 калорій, така дієта найбільш оптимальна, вона не виснажує організм, при цьому на 90% худне саме жировий прошарок. Дієта повинна бути збалансована, тобто включати в себе овочі, злакові, фрукти, молочні продукти, білки, складні вуглеводи.

Щоб прискорити обмін речовин в організмі, потрібна фізична активність. Адже чим менше м'язова маса, тим менше калорій спалює організм у плині часу. При малорухомому способі життя м'язова маса зменшується і поступово замінюється жировою тканиною. Наприклад, після 30 років якщо не займатися спортом, то за рік втрачається до 4,5 кг м'язової маси. М'язова тканина витрачає більше енергії, ніж жирова (півкіло м'язів витрачають 35 - 45 ккал на день і тільки 2 калорії жирова тканина). Тому нарощуйте м'язи, при збільшенні маси м'язів на кілограм організм буде змушений додатково витрачати 65 ккал, і це тільки в спокої.

Щоб прискорити обмін речовин в організмі достатньо займатися фізичними вправами 20 хвилин 2 рази на тиждень, а для зміцнення м'язів 40 - 60 хвилин на тиждень. Займатися можна вдома або в компанії однодумців - у фітнес-клубі, спортзалі. Заняття фізичними вправами в другій половині дня прискорюють обмінні процеси, причому прискорення обміну речовин триває кілька годин, це буде відбуватися навіть під час сну.
При регулярних заняттях фізичними вправами слід пам'ятати, що з часом організм звикає до м'язового навантаження і перестає реагувати, тому поступово у міру звикання можна додати навантаження. Якщо ви плаваєте в басейні або ходите, то збільшуйте швидкість, інтенсивність або подовжуйте маршрут.

Намагайтеся не пропускати сніданок. Повноцінний сніданок запускає обмінні процеси в організмі. Взагалі на сніданок і обід має припадати 75% всього денного раціону. Якщо ж велика частина з'їдається в другій половині дня, то велика вірогідність відкладання жирку "про запас". Їжа прискорює обмін речовин, на її переробку йде до 10% калорій, які ви витрачаєте за день. Їжте 5 разів на день невеликими порціями, включайте в раціон продукти що сприяють схудненню.

Харчуйтеся по метаболічним годинах. Вранці можна дозволити собі жири, з 6 до 9 ранку вони будуть спалені повністю, а ввечері залишаться в підшкірній клітковині. У середині дня краще засвоюється білок, а десерт краще з'їсти в 16 годин. У цей час гормон інсуліну в крові знижує кількість цукру і можна з'їсти десерт без шкоди для фігури.

Прискорити метаболізм допоможе повноцінний сон. Під час сну запускаються всі обмінні процеси, прискорюється обмін речовин в організмі, і виробляється гормон, відповідальний за схуднення. Сон повинен тривати не менше 7 годин. Стреси, недосипання призводять до розладів обміну речовин і уповільнюють метаболізм.

Баня і сауна добре допомагають поліпшити обмінні процеси в організмі. Гарячий пар розкриває пори, очищаючи організм від токсинів і шлаків.

Вода. Недолік води може бути причиною уповільненого метаболізму. Лимон також відновлює метаболізм. Пийте воду з лимоном натщесерце вранці і під час тренувань, це прискорить процес спалювання жирів.

Уникайте стресів. Стрес, звільняючи жирові кислоти, які потім відкладаються в жир.

Вітаміни дійсно прискорюють обмінні процеси в клітинах, особливо вітаміни групи В..

Білкова їжа засвоюється організмом з великими витратами енергії, організм витрачає на її засвоєння більше часу. Процес переварювання білка, активізує енерговитрати, тобто спалювання калорій в два рази.

Фрукти, завдяки фруктовим кислотам допомагають скидати зайві кілограми. Особливо корисний грейпфрут, він прискорює обмін речовин, допомагає травленню.

Перець і гостра їжа прискорює метаболізм на 25%.

Коли в організмі не вистачає йоду, щитовидна залоза зменшує вироблення тирозину, що відповідає за спалювання жирів. А функція щитовидної залози в тій чи іншій мірі знижена у більшості людей, крім тих, хто живе біля моря. Йод допомагає роботі щитовидної залози і прискорює метаболізм. Він міститься в морській капусті, морепродуктах, і насінні яблук, достатньо 6 зерняток, щоб організм отримав денну порцію йоду, можна приймати біологічні добавки з йодом.

Яблучний оцет трохи знижує апетит, сприяє розщепленню жирів і вуглеводів, прискорюючи обмін речовин.

На сонячному світлі активність організму збільшується, обмін речовин влітку кілька прискорюється.

Секс прискорює обмін речовин. Кров посилено насичується киснем, харчування тканин поліпшується, за рахунок чого обмін речовин прискорюється.

Контрастний душ - прекрасний засіб посилити обмін речовин в організмі. Або душ з поступовим зниженням температури до 20 градусів. Контрастний душ закінчують завжди прохолодною водою.

Можна ще порекомендувати антицелюлітний масаж, як засіб підсилюючий обмін речовин. Це силовий масаж, дозволить прискорити метаболізм, при якому розганяється кров і лімфа, посилюється приплив крові до м'язів, шкіри, обмін речовин прискорюється.

Крім усього сказаного слід звернути увагу на індивідуальні особливості організму. Щоб харчування не призводило до зайвої ваги, слід визначити метаболічний тип організму і харчуватися відповідно до нього. Навіть деякі особливості характеру, поведінкові реакції, як не дивно також залежать від властивого нам обміну речовин. Від того що було з'їдено, випито, іноді може зіпсуватися настрій, людина може спалахнути або навпаки відчути умиротворення. Навіть те, як ми реагує на зміни погоди, клімату говорить про наш метаболізмі.

Люди, що належать до різних метаболічних типів відрізняються між собою. У залежності від обміну речовин організм може ставитися до вуглеводного, білкового і змішаного метаболічного типу. Як прискорити обмін речовин в організмі, в залежності від свого типу.

    * Люди, що належать до вуглеводного типу, не потребують великої кількості їжі. Вони харчуються зазвичай овочами, фруктами, зерновими. Вони не дуже люблять м'ясо, воно сприяє підвищенню ваги.
      Такі люди можуть бути не дуже товариськими, сором'язливі. Їжа перед сном заважає їм заснути, до сніданку байдужі, не люблять солоне, кисле. Вони недосолюють їжу. Такі люди люблять теплу погоду, не люблять холод, їх очі, ніс схильні до сухості. Шкіра бліда, тьмяна.
      Людям, які належать до вуглеводного типу норму харчування за добу слід розподілити так - 60% вуглеводи, 25% - білки і 15% жири.
    * Люди, які відносяться до білкового типу не слід їсти багато вуглеводів. Їх вага зростає від хліба, макаронів овочів і фруктів. А до жирної і м'ясної їжі їх організм відноситься добре.
      Такі люди можуть страждати від шкірного свербіння, навіть без алергії, у них часто з'являється лупа. їх заспокоює важка, жирна їжа. Вони віддають перевагу щільному сніданку - сосиски, бекон, яйця. Вони їдять багато, часто перед сном, люблять солоне і кисле, а ось до солодкого байдужі. Їжу зазвичай пересолюють. Жару вони не переносять, люблять прохолоду, у них рум'яне обличчя, вуха рожеві, очі схильні до сльозоточивості. Це активні товариські люди.
      Добову норму калорій краще розподілити так - 30% вуглеводи, 30% жири і 40% білки.
    * Золота середина - змішаний тип метаболізму. Такі люди не мають переваг у їжі, їдять все, що дають. До солодкого байдужі і якщо і додають у вазі, то через переїдання та малорухливий спосіб життя. Змішаний тип метаболізму може бути зі схильністю до вуглеводного або білкового типу. Для таких людей не має значення, яка стоїть погода, мають нормальний колір обличчя і чисту шкіру.
      При змішаному типі метаболізму слід 50% добової норми калорій віднести до вуглеводів, 30% - за рахунок білків і 20%-жири.
Джерело: mydietu.ru

0 коментарі:

Дописати коментар