пʼятницю, 17 грудня 2010 р.

Кілька речей, які необхідно встигнути зробити в 2010 році

1. Купити 100-ватну лампочку
картинка
Електричні лампи потужністю 100 Вт і більше з 1 січня 2011 року не допускаються до обігу на території Росії.

Про це сказано в законі «Про енергозбереження і підвищення енергетичної ефективності та про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації ». Поступово зникнуть з продажу й інші лампи розжарювання: з 1 січня 2013 року запланована заборона на оборот електроламп потужністю 75 Вт і більше, а з 1 січня 2014 року - потужністю 25 Вт. Світовим лідером у боротьбі за низьке енергоспоживання виступає Англія. Тут лампи розжарювання в 75 і 100 ват були заборонені ще в 2009 році, а з 1 січня 2011 року під заборону потрапляють лампочки потужністю більше 40 Вт.


2. Пройтися по Парижу в паранджі
картинка
З 1 січня 2011 року у Франції набуває чинності заборона на носіння в громадських місцях мусульманського одягу, що приховує обличчя жінки. Під заборону потрапляють, таким чином, чадра, паранджа і нікаб. Штраф за порушення становитиме 150. Значно більший штраф передбачений для чоловіків, що примушують жінку до носіння такого одягу - 30 000.

14 вересня Сенат Франції практично одноголосно (246 членів виступили «за» і лише один - «проти») проголосував за цей закон. Заборона поширюється на всіх, включаючи туристів з інших країн, проте під нього потрапляють тільки різновиди одягу, які закривають обличчя. Так, що прикривающу лише волосся хустку хіджаб носити як і раніше дозволено. Протягом майже місяця противники закону чекали повідомлення, що з приводу заборони думає Конституційний суд, який міг визнати, що документ порушує права частини громадян. Проте 8 жовтня 2010 року документи був схвалений і в цій інстанції.



3. Порибалити в Ізраїлі та на Алеутських островах
картинка
З 1 січня 2011 року набирає чинності урядове рішення про повну заборону рибної ловлі на Кинерет, а також у Верхньому Йордані і його притоках.

Повідомлення про це було опубліковано 7 листопада на сайті Міністерства сільського господарства Ізраїлю. Під заборону потрапляють всі види прісноводної риболовлі, навіть спортивна - коли спіймана риба випускається назад. Як зазначають ізраїльські ЗМІ, за своєю суттю закон є «антиросійським», оскільки в основному саме вихідці з Росії та колишнього СРСР люблять займатися в Ізраїлі рибним ловом.

З 1 січня в дію вступає і заборона Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США на вилов тріски та скумбрії на Західних Алеутських островах.


4. Купити Fiat зі звичним логотипом
картинка
З 1 січня 2011 року італійський автовиробник FIAT змінює логотип. Новий логотип був розроблений італійським рекламним агентством Robilant Associati і представлений публіці в середині листопада 2010-го.

Зміна логотипу супроводжує розділення компанії на дві частини, яке формально відбудеться теж 1 січня. Автовиробник виділить підрозділу з виробництва сільськогосподарської, будівельної і вантажної техніки в окрему компанію. Створене таким чином підприємство отримає назву Fiat Industrial SpA Він буде чинити лише техніку спеціального призначення, тоді як компанія Fiat SpA продовжить випуск легкових автомобілів.


5. Витратити естонські крони та нідерландські Антильські гульдени
картинка
З 1 січня 2011 року рішенням Єврокомісії Естонія приєднується до зони євро. Естонська крона, що випускалася з 1928-го по 1940 рік і з 1992-го по теперішній час, буде повністю замінена на нову валюту. Обмін триватиме до 14 січня 2011 року. Курс обміну складе 15,6466 естонських крон за € 1.

Варто відзначити, що це не перший перехід естонської держави від однієї валюти до іншої: в 1928 році естонська крона змінила існуючу до того естонську марку.

Одночасно з Естонією на іншу валюту перейдуть і спеціальні муніципалітети Нідерландів, розташовані в Карибському морі: Бонайре, Саба і Сінт-Естатіус. На зміну нідерландському Антильськими гульденів тут прийдуть американські долари.


6. Заощадити на поїздці до Риму
картинка
Згідно з рішенням Міської ради Риму, з 1 січня 2011 року влада міста будуть стягувати так званий туристичний податок, який сплачуватимуть практично всі зупиняються в місті туристи.

При проживанні в апартаментах або готелях до трьох зірок кожен турист заплатить 2 за ніч, а ті, хто зупиняється в готелі 4-5 зірок, - 3. Податок буде стягуватися за кожну ніч (але не більше ніж за десять) і буде оплачуватися при виїзді з країни. Від податку будуть звільнені постояльці хостелів і діти до двох років. Всі виручені гроші влада збирається направити на поліпшення і розвиток туристичного сервісу.

7. Відвідати музей «Будинок станційного наглядача»
картинка
З 1 січня 2011 року планується закрити на невизначений термін музей «Будинок станційного наглядача», розташований в селі Вира Гатчинського району і відкритий для відвідувачів з 1972 року.

Відразу кілька новинних агентств повідомили про це на початку грудня 2010 року. Незважаючи на те що в самому музеї цю інформацію не змогли ні підтвердити, ні спростувати, співробітниця Музейного агентства Ленінградської області Валентина Кіріна пояснила, що закриття музею викликано необхідністю ремонту.


8. Купити заморожену курку
картинка
З 1 січня 2011 року в Росії вводиться повна заборона на оборот глибоко замороженого м'яса птиці - про це заявив 3 листопада 2010 головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

До нового року, за словами Онищенко, м'ясо птиці має продаватися в магазинах тільки в охолодженому вигляді. Варто зазначити, що незадовго до цього Росія ввела заборону на постачання м'яса птиці, обробленого містять хлор препаратами, а також на використання замороженого м'яса птиці при виробництві дитячого харчування.


9. Написати листа в газету «Іллічівець-спорт»
картинка
Єдина спортивна газета Маріуполя «Іллічівець-спорт»припинить своє існування з 1 січня 2011 року.

Закриття спостерігачі пов'язують із зміною керівництва на комбінаті «ММК імені Ілліча», якому й належить газета «Іллічівець-спорт», а також відома регіональна газета «Іллічівець». «Іллічівець»є однією з найпомітніших регіональних газет Україні і розповсюджується не тільки в Маріуполі, але і в Донецькій і Запорізькій областях, а також має дочірні видання: «Іллічівець-Столиця», «Іллічівець-Умань», «Іллічівець-Крим», «Іллічівець - Кривий Ріг»та« Іллічівець-Запоріжжя».


10. Придбати в Гані бувший холодильник
картинка
З 1 січня 2011 року імпорт старих холодильників до Гани та їх продаж через роздрібні мережі повністю припиняються.

Перші спроби заборонити імпорт до Гани старих холодильників (в основному - з європейських країн) були зроблені парламентом країни ще в 2008 році, коли був оприлюднений, а потім і затверджений проект закону. Імпорт повинні були зупинити вже 9 травня 2010 року, однак через бурхливих протестів продавців, які не встигали розпродати вже наявні холодильники до зазначеної дати, вступ заборони в силу було відкладено до наступаючого нового року.


11. Привезти подержанную машину в Казахстан
картинка
З 1 січня 2011 року набуває чинності заборона на ввезення в Казахстан автомобілів, що не відповідають стандарту Євро-3.

З відповідною заявою виступило Міністерство транспорту і комунікацій Республіки Казахстан. Ніяких обмежень на використання ввезених в країну до нового року автомобілів вводити не планується. Стандарт євро-3 був прийнятий у Європі в 2000 році, а вже в 2006 році на зміну йому прийшов стандарт Євро-4. Перейти на цей стандарт Казахстан планує з 1 січня 2014 року.


12. Відрізати частину дзьоба у курей
картинка
З 1 січня 2011 року Міністерство навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Англії (DEFRA) наказало всім фермерам країни відмовитися від дебікірованія курей та інших домашніх птахів за допомогою термоножей.

Надзвичайно болюча процедура дебікірованія, тобто відсікання частини дзьоба у молодих птахів, застосовується в сільському господарстві по всьому світу для запобігання травмування птахів один одним, а також псування птахами яєць. Дебікірованіе із застосуванням менш поширених технологій - лазерної та інфрачервоній - все ще залишається легальним, проте з 1 січня 2016 DEFRA планує ввести повну заборону на цю жорстоку процедуру.


13. Купити пластиковий пакет в Італії та Малайзії
картинка
З 1 січня 2011 року в Італії набуває чинності заборона на використання і виробництво пластикових пакетів.
Про це заявила 4 грудня 2010 італійський міністр навколишнього середовища Стефанія Престіджакомо. За поширеними міністерством даними, італійці щорічно викидають більше 20 млрд пластикових пакетів, і 73% населення країни виступають за повний перехід на пакети з альтернативних матеріалів - бавовни, льону і конопель.
У цей же день аналогічний заборона вступає в силу в Малайзії - однак не по всій країні, а лише в штаті Пінанг, самому густонаселеному в країні (2457,33 людини на кв. км).


14. Проїхатися на вантажівці по ранковому Тель-Авіву
картинка
C 1 січня 2011 року буде заборонений проїзд вантажних машин через Тель-Авів з 6 до 9 ранку. Про це заявив ізраїльський міністр транспорту Ісраель Кац.

Ця заборона, зазначив міністр, покликаний позбавити місто від ранкових пробок і істотно поліпшити екологічну обстановку. Прихильники заборони вказують на те, що аналогічний закон, який набув чинності рік тому в Єрусалимі, показав себе як досить ефективний захід. Супротивники заборони нагадують, що в Єрусалимі - на відміну від Тель-Авіва - водіям були запропоновані численні маршрути об'їзду.


15. Написати SMS, перебуваючи за кермом у Кентуккі
картинка
З 1 січня 2011 року поліцейські штату Кентуккі отримають право накладати штраф за написання SMS за кермом автомобіля, що рухається. За перше порушення - $ 25, за кожне наступне - $ 50.

Закон про заборону СМС за кермом був підписаний губернатором штату Кентуккі Стівом Бешеаром ще 15 липня 2010 року і вступив в силу негайно, проте до 1 січня 2011 року поліцейські штату можуть лише усно попереджати порушника про недотримання ним законів штату. Виняток зроблено лише для повідомлень про протиправні дії або в разі потреби викликати швидку допомогу.


16. Проїхатися на автомобілі з мигалкою, не дотримуючись етики
картинка
З 1 січня 2011 сісти за кермо оснащеного спецсигналами і проблисковим маячком автомобіля зможуть тільки ті водії, які пройшли спеціальну підготовку за новою програмою, затвердженою Міносвіти.

Про це заявив на початку грудня прем'єр Володимир Путін. У спецкурс увійде не тільки загальна підготовка, теорія безпеки і заняття з надання першої допомоги пораненим, але і курс «Етика в управлінні автомобілем зі спецсигналами». Як пояснили представники Державного технологічного коледжу 21, який буде брати участь в програмі навчання, всього на перепідготовку водіїв піде не більше півтора тижнів.


17. Політати над Шотландією і напитися
картинка
З 1 січня 2011 року британський регіональний авіаперевізник Flybe, обслуговуючий переважно Шотландію і всі основні шотландські острова, з 1 січня піднімає ціни на квитки і перестане надавати пасажирам безкоштовні алкогольні та прохолодні напої.

Точний розмір підвищення поки не відомий.


18. Нажитися на білорусах
картинка
З 1 січня Росія повинна відмінити свої експортні мита на нафту для Білорусії. За підрахунками експертів, щорічні втрати російського бюджету складуть близько $ 2 млрд.
9 грудня в Кремлі відбулося засідання Вищого органу Митного союзу і Міждержавної ради Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), за результатами якого президенти Білорусії, Казахстану і Росії прийняли Декларацію про формування Єдиного економічного простору. У той же день відбулася окрема зустріч Медведєва і Лукашенка, на якій обговорювався порядок сплати митних зборів на нафтопродукти. В обмін на російську поблажку Білорусія зобов'язалася передавати Москві 100% мит, одержуваних нею від експорту нафтопродуктів.


19. Усиновити дитину з В'єтнаму
картинка
З 1 січня 2011 року у В'єтнамі різко ускладнюється усиновлення дитини іноземцями.

Новий закон про усиновлення за номером 52/2010/QH12 був прийнятий парламентом В'єтнаму 17 червня 2010 і вступає в дію з 1 січня 2011-го. Як свідчить один з пунктів, громадянам іноземних держав віднині буде дозволено усиновити в'єтнамського дитини тільки в тому випадку, якщо на цей момент не існує жодної заявки на усиновлення від в'єтнамської сім'ї.


20. Запастися дешевими квитками на московський транспорт
картинка
Московський громадський транспорт - наземний і підземний - з 1 січня стане дорожче.

Квиток на автобус або тролейбус коштуватиме тепер 25 рублів, а не 24 рубля. Ціна однієї поїздки на метро зросте ще сильніше - на 2 рублі. Абонемент на 365 днів коштуватиме 11 430 рублів - майже на 1500 рублів дорожче, ніж зараз.


21. Викурити сигарету в іспанському або польському барі
картинка
В Іспанії з нового року вступає в силу закон про куріння в громадських місцях, що забороняє куріння у всіх без винятку барах, кафе і ресторанах.

На сьогоднішній день паління дозволене в барах площею менше 100 кв. м, а також у ресторанах, обладнаних спеціальними зонами для курців. Іспанська влада передбачили м'яке введення закону: він вступить в силу лише 2 січня 2011 року, так що в новорічну ніч палити ще можна.

З 1 січня можливість штрафувати порушників заборони на куріння в громадських місцях отримають польські поліцейські. Тут повна заборона на куріння в барах і ресторанах набула чинності ще 15 листопада 2010 року.

Джерело:
http://nnm.ru/blogs/1_po_gizni/25_veshey_kotorye_neobhodimo_uspet_sdelat_v_uhodyashem_godu/

0 коментарі:

Дописати коментар