Про корисні властивості анісу відомо з давніх часів. Ще давньогрецькі лікарі застосовували його при болях в животі, а також як сечогінний і збільшуючий лактацію засіб.
А в наші дні аніс і анісова олія є основою для виготовлення багатьох лікарських препаратів. Аніс і його препарати мають протизапальну, знеболюючу, антисептичну, жарознижуючу, спазмолітичну, відхаркувальну, проносну, сечогінну і седативну дію. Їх рекомендують для стимуляції функції печінки та підшлункової залози, при кольках, кашлі, анацидних гастритах, метеоризмі й інших порушеннях травлення. Проте анісом не можна лікуватися самим, тільки після узгодження з лікарем. Безпечним аніс вважається тільки якщо його вживати в певних дозах і рідко!
А в наші дні аніс і анісова олія є основою для виготовлення багатьох лікарських препаратів. Аніс і його препарати мають протизапальну, знеболюючу, антисептичну, жарознижуючу, спазмолітичну, відхаркувальну, проносну, сечогінну і седативну дію. Їх рекомендують для стимуляції функції печінки та підшлункової залози, при кольках, кашлі, анацидних гастритах, метеоризмі й інших порушеннях травлення. Проте анісом не можна лікуватися самим, тільки після узгодження з лікарем. Безпечним аніс вважається тільки якщо його вживати в певних дозах і рідко!
При додаванні в їжу, аніс збуджує апетит, нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, знімає головний біль і депресію, покращує роботу нирок і сечового міхура і стимулює статеву функцію.
Аніс і його препарати показані при:
- Головному болі і запамороченнях
- Нервовому перенапруженні, депресіях та стресах
- Нежиті, кашлі, бронхітах, катарі верхніх дихальних шляхів і астми
- Блювоті, закрепах, нетравленні шлунка і метеоризмі
- Набряках, циститі і каменях у нирках і сечовому міхурі
- Ревматизмі та артритах
- Тахікардії
- ПМС і менопаузі
Аніс: протипоказання
Аніс протипоказаний у наступних випадках:
- Виразки шлунка та дванадцятипалої кишки
- Підвищена кислотність шлункового соку
- Виразковий коліт
- Вагітність
- Діти до 12 років
У кулінарії плоди анісу використовують як прянощі. Самостійно або в поєднанні з іншими спеціями його додають у випічку, хлібопекарські та кондитерські вироби, каші, консервовані фрукти і варення, різні соуси і підливи до м'ясних і овочевих страв. На основі анісу виготовляють абсент, самбуку, арак, мастику та інші алкогольні напої. У східній кухні аніс додають в молочні і фруктові супи, чай, настої для вимочування і ароматизації продуктів.
Отримана з анісу олія знаходить широке застосування в хлібопекарському, кондитерському, рибному, м'ясному і алкогольному виробництві, і в миловарінні. Джерело: hnb.com.ua
http://ladylogic.ru/zdorovja3-pryrodna-aptechka11-anis/
0 коментарі:
Дописати коментар