суботу, 24 травня 2014 р.

Авокадо

Авокадо - один з найбільш корисних і смачних продуктів. Завдяки його приємному смаку, що нагадує горіхове масло і специфічному запаху, авокадо завжди знайдеться місце на нашому столі. А його цікавий зеленувато-жовтий відтінок додасть яскравість будь-якій страві.

Крім привабливого зовнішнього вигляду та приємного смаку, авокадо дуже корисний для здоров'я. Він входить до списку 29 найбільш корисних продуктів. Чим заслужив цей плід таке визнання?

Вся справа в тому, що авокадо - це джерело вітамінів і мінеральних речовин. Тому і його користь для здоров'я очевидна. У ньому міститься значна кількість вітамінів групи В, а також вітаміни А, C, E, D, Р, і К. Досить багато в ньому і солей калію (набагато більше, ніж у банані), кальцію фосфору, натрію і магнію. Крім того, в авокадо присутня достатня кількість гормонів, які здатні перешкоджати старінню організму. Високий вміст олеїнової кислоти і ненасичених жирів знижують рівень холестерину в крові. Корисні речовини, що містяться в авокадо, здатні поліпшувати пам'ять і зменшувати ризик серцево-судинних захворювань. У Центральній Америці широке застосування він отримав як афродизіак. Високий вміст протеїну в авокадо сприяє швидкому нарощуванню м'язової маси. Його вважають рослинним аналогом яєць і м'яса. І це далеко не повний перелік всіх достоїнств нашого екзотичного гостя.

Такий чималий склад робить авокадо по праву бажаним гостем на столі тих людей, хто дбайливо ставиться до свого здоров'я.

Авокадо практично позбавлений алергенів, що робить його особливо корисним для харчування маленьких дітей. Дуже часто його рекомендують в якості одного з перших прикормів в харчуванні малюків.

Затребуваний цей плід і в тих, хто стежить і за красою свого обличчя, тіла, волосся і нігтів. Він широко використовується в якості інгредієнта в різних масках.

Яким чином поєднується цікавий смак авокадо і його користь для здоров'я? Завдяки своїм корисним властивостям, його з успіхом застосовують в комплексі заходів з профілактики різних захворювань. Він дуже корисний для хворих на цукровий діабет, і для сердечників. Багатий зміст ненасичених жирних кислот допомагає запобігти розвитку атеросклерозу та порушення обміну холестерину. Регулярне вживання авокадо знижує артеріальний тиск. Значна кількість калію в цих плодах регулює водно-сольовий обмін. Всі ці чинники сприятливо позначаються на роботі серцево-судинної системи.

Незамінний авокадо при залізодефіцитн ій анемії, що пов'язано з високим вмістом міді та заліза. Адже, як відомо, залізо - головний елемент у процесі кровотворення. І особливо добре він засвоюється саме з міддю.

Даний плід вводять в раціон харчування людей з хворобами шлунково-кишкового тракту, при дисфункції щитовидної залози, при порушенні пам'яті та уваги. Клітковина, яка міститься в авокадо, нормалізує роботу кишечника, покращує перистальтику і запобігає запорам. До того ж вона допомагає оздоровити кишкову мікрофлору, а це незамінне при дисбактеріозі. Дуже корисним є лікувальний джем. Для його приготування необхідно взяти по 30 гр. інжиру, кураги і чорносливу без кісточок, розмочити і провернути фрукти через м'ясорубку. Додати 30 гр. дрібно нарізаного авокадо і одну столову ложку меду. Для профілактики кишкових захворювань приймайте дане зілля по 1 ст.л. на ніч, а як ліки - 3 рази на день по 1 ст. л. після їжі. Зберігати цю суміш необхідно в холодильнику в щільно закритому скляному посуді. 
Особливо слід відзначити корисні властивості авокадо для профілактики онкологічних захворювань. Від цього і його користь для здоров'я зростає. Ну і звичайно ж, авокадо необхідний для поповнення в організмі корисних речовин і вітамінів.
Не можна обійти увагою здоров'я не тільки внутрішніх органів, але і здоров'я нашої шкіри, волосся, нігтів. Авокадо і тут допоможе.

У косметології широко використовується масло авокадо, що має виражену лікувальну і поживну дію. Воно містить вітаміни A, D, E, легко поглинається шкірою, прискорює загоєння ран і позбавлення від екземи, допомагає лікувати опіки, захищає від негативної дії ультрафіолетових променів.

Масло авокадо дозволяє збагатити будь-який косметичний засіб. Для цього необхідно додати 10 крапель олії авокадо в 10 гр. крему, або в 10 мл. тоніка, або в 10 мл. лосьйону. Також можна взяти 7-10 крапель олії на 100 мл. шампуню або бальзаму для волосся. Це масло додає волоссю здоровий блиск, запобігає посіченню волосся і усуває його ламкість.

Масло авокадо використовується не тільки в якості масок для обличчя та волосся. Відома і його користь для здоров'я ясен. Його можна використовувати як у чистому вигляді, так і у вигляді суміші з іншими рослинними оліями в співвідношенні 1:1. Прикладати до запалених ясен ватний тампон, змочений в будь-якій із сумішей, 1 - 2 рази на день не більше 20 хвилин. 
У природі існує близько 400 сортів авокадо. Як у такому різноманітті не помилитися і вибрати дійсно корисний плід?

Звертайте увагу на щільність авокадо. Незалежно від сорту, зрілий плід м'який на дотик. Але не переживайте, якщо Ви придбали твердий авокадо. Це легко виправити, якщо покласти його в паперовий пакет з бананами і яблуками і залишити пакет при кімнатній температурі. Через кілька днів авокадо дозріє.

Авокадо чудово поєднується як з солодкими, так і з гострими стравами, з апельсиновим соком. Спробуйте в бутербродах замість майонезу покласти шматочок цього плоду.

Щоб зберегти всі поживні речовини в авокадо, його краще вживати в їжу у свіжому вигляді, як втім, і більшість фруктів.

Не варто залишати страви з авокадо на тривалий час. Краще з'їсти все відразу після приготування, оскільки м'якоть швидко обвітрюється і чорніє.

Авокадо завжди вас порадує своїм смаком, яскравим виглядом і масою найцінніших якостей, що дозволяють підтримувати Ваш організм в тонусі.
Джерело: vashaibolit.ru

0 коментарі:

Дописати коментар