суботу, 24 травня 2014 р.

Капуста

Вирощуванням капусти займалися ще стародавні римляни і греки приблизно за шість століть до н.е. До цих пір на узбережжі і островах Середземного моря можна зустріти дику листову капусту, яка і була вихідним матеріалом.
В ході численних досліджень у капусти були виявлені цінні якості, які успішно використовуються в лікувальних цілях.

Капуста є засобом для профілактики розвитку різних злоякісних захворювань.Це науковий факт, який був підтверджений американськими вченими.

Тому фахівці рекомендують вживати цей продукт хоча б два рази на тиждень.
Що містить у собі звичайний качан капусти? Велика частина це вода (приблизно 90%), а також білки, вуглеводи, вітаміни й амінокислоти. Одним з найцінніших компонентів є клітковина. Капуста відрізняється вмістом малої кількості калорій, і в ній немає жирів. Якщо говорити про вітаміни, то вони представлені вітамінами групи В, С, А, Е. К, Р. Крім цього, міститься дивовижний вітамін, що володіє противиразковими властивостями - U. Саме за рахунок змісту даного вітаміну капуста може бути використана в терапії виразкової хвороби (сік капусти). У цього вітаміну виявлено ще й протисклеротичні властивості.

Для тих людей, які хочуть схуднути, капуста є ідеальним засобом. У ній є кислота тартронова, яка не дає можливості цукру перетворитися в жир. Слід враховувати, що ця кислота руйнується в ході термічної обробки. Щоб досягти зниження ваги, необхідно їсти капусту в сирому або квашеному вигляді.

З інших компонентів слід зупинитися на змісті мікроелементів (мідь, йод). Мідь благотворно позначається на функціонуванні нервової системи, тому капуста може бути застосована в клініці нервових хвороб. Ця властивість капусти була відома ще під час Піфагора. Йод робить капусту необхідним продуктом для людей, які страждають патологією з боку щитовидної залози.

Позитивною властивістю є відсутність азотистих сполук, тому капусту можна рекомендувати пацієнтам із захворюваннями нирок і ендокринологічними захворюваннями. Наявність фітонцидів в листках капусти пояснює, чому капустяний лист є хорошим протизапальним засобом. Використовуючи його, можна  прискорити загоєння ранових поверхонь, а також досягти зменшення вираженості ревматичних, радикулярних, подагричних болів.

Капустяне сімейство включає в себе велику різноманітність сортів, але королевою по праву вважається капуста брюссельська, чемпіон за вмістом вітамінів, клітковини, солей калію. Ці властивості дозволяють рекомендувати даний сорт для харчування людям, які страждають різними захворюваннями серця і судин. Крім цього, вона нормалізує вуглеводний обмін, що дозволяє її включати в дієту при діабеті.

Перше місце серед овочів, які запобігають розвитку онкологічних захворювань, займає капуста брокколі. Вона відрізняється підвищеним вмістом у ній вітаміну С. Доведено, що в чашці нарізаної капусти брокколі міститься в кілька разів більше цього вітаміну, ніж та доза, яку рекомендують дієтологи.

Можна з упевненістю сказати, що капуста є ефективним терапевтичним засобом. Незважаючи на удавану нешкідливість 
такої терапії, необхідно проконсультуватися з фахівцем перед початком систематичного вживання капусти в лікувальних цілях. Наприклад, не рекомендується включати в раціон червонокачанну капусту людям із захворюваннями шлунка та кишечника.

 kamelek.com

0 коментарі:

Дописати коментар