четвер, 25 листопада 2010 р.

Мені пощастить!


«Хай мені пощастить!» - Шепочеш про себе, купуючи тест на вагітність або чекаючи дзвінка після співбесіди. Але, на думку психологів, успіх знаходиться в наших руках. Ми вивчили поведінку везунчиків і з'ясували, чому нам варто повчитися у цих щасливих людей. 
Чому Леночка Іванова отримала роботу мрії, турботливого чоловіка і плаття з останньої колекції зі знижкою? А для мене доля розщедрилася тільки на тісне місце в офісі, нерішучого бойфренда і мішкуваті штани з кишенями? - Запитуєш себе, в черговий раз стикаючись зі мільйонерша в ліфті. Тому що їй щастить, а мені ні - приходиш до звичного висновку і залишаєш всі спроби змінити життя на краще. Але психологи вважають, що ступінь везіння не визначається вищими силами у день народження, а залежить від наших власних думок і поведінки. Виявляється, успіх можна розвинути так само просто, як м'язи пресу, за допомогою декількох простих вправ. Професор психології Річард Вайсман (Університет Хартфордшира, Великобританія) 10 років вивчав реакцію на різні ситуації 400 везунчиків і невдах у віці від 18 до 84 років і виявив, що самі щасливі з нас завжди дотримуються певної стратегії. Вони помічають і створюють щасливі можливості, приймають правильні рішення, прислухаючись до інтуїції, бачать все, що відбувається в житті в позитивному світлі і не бояться невдач. Вчений попросив невезучих людей місяць з дня на день вести себе як щасливчики. В кінці експерименту 80% учасників виявили, що вони повністю задоволені життям і цілком можуть назвати себе везучими людьми. Так чого ж нам варто навчитися у найудачливіших з нас, щоб заразитися їх фантастичним везінням?
Використовувати можливості
Щасливчики відрізняються від лузерів тим, що частіше звертаються до інтуїції, довіряють їй. Вікторія (23), яку всі знайомі вважають везучою, визнається, що в той момент, коли потрібно терміново прийняти рішення, вона розслаблюється і прислухається до внутрішніх відчуттів. «Не знаю, чому так відбувається, - каже Віка, - просто дуже часто роблю щось інтуїтивно, відчуваю: ось так слід вчинити, а інакше - не варто ...» Внутрішній голос підказав Віке: потрібно здати квитки і не йти в похід на байдарках з друзями. Як тільки вона вийшла з будівлі вокзалу, почалася злива. Дощ тривав два дні, весь цей час друзі просиділи в лісі в наметах і жодного разу не розчохлив весла. Гештальт-терапевт Антон Несвітскій впевнений, що розвинена інтуїція - запорука везіння. Наш розум - всього лише комп'ютер, прорахувати всі варіанти він не в стані - у нього не закладена інформація про нереальні варіантах на зразок валізи з доларами біля входу в супермаркет. Це може «побачити» лише інтуїція. І привести свого господаря в потрібне місце. Знаходити щасливий шанс у щільному потоці схожих один на одного будніх днів везунчикам допомагає унікальна відкритість. Вони завжди готові використовувати несподівані повороти долі у власних інтересах. Річард Вайсман виявив це в ході простого експерименту. Він попросив відвертих щасливчиків і невиправних лузерів порахувати, скільки фотографій опубліковано в газеті. Невезучі учасники витратили на завдання дві хвилини, а щасливчикам вистачило декількох секунд. Справа в тому, що на другій сторінці Вайсман розмістив оголошення «Перестаньте рахувати. У газеті 43 фотографії ». Воно займало половину смуги і було надруковано літерами висотою п'ять сантиметрів. Невезучі просто не звернули на нього увагу. Тоді психолог вирішив протестувати емоційний стан учасників і виявив, що щасливчики, на відміну від невдах, не відчували напруги і тривоги. А саме тривожність, за даними психологів, зменшує здатність помічати несподіване. «Навіщо напружуватися, адже мені зазвичай щастить, - погоджується Віка. - Пам'ятаю, потрібно було терміново відлетіти з Сочі додому, не вистачало п'яти тисяч на квиток. Я помітила на тротуарі маленьку рожеву папірець, штовхнула ногою. А через сто метрів всередині щось тьохнуло, і я повернулася. Виявилося, трохи мимо грошей не пройшла. Купюра була складена гармошкою, ніколи не здогадаєшся ».
Але везунчики не тільки знаходять «щасливі можливості під ногами», але і створюють їх самі. Як зауважив професор Вайсман, вони менш консервативні і легко вносять корективи у своє життя, іноді цілком усвідомлено. Наприклад, 33-річний феноменально успішний інвестор, який брав участь у проекті Вайсмана, зізнався, що перед підписанням важливого договору завжди змінює маршрут від будинку до офісу. А 29-річна арт-директор рекламного агентства Ольга час від часу свідомо розширює коло спілкування. Перед конференцією чи вечіркою вона спілкується лише з людьми в одязі певного кольору. «Пам'ятаю, напередодні урочистого прийому на честь лауреатів« Каннських левів »вирішила, що буду починати розмову з жінками в червоних балетках. У результаті познайомилася з дюжиною талановитих рекламників з усього світу ».
Вміти програвати
Невдачі у везунчиків трапляються не рідше, ніж у лузерів, але вони інакше до них ставляться. Щоб зрозуміти принцип життя щасливчиків, професор Вайсман пропонує просте вправу. Уяви, що ти стала учасницею Російської збірної з бобслею на зимових Олімпійських іграх і виступала так добре, що твоя команда виграла бронзову медаль. Як будеш себе почувати? Більшість з нас раді були б зійти на п'єдестал пошани. А тепер уяви, що в цьому змаганні твоя команда стала другою. Психологи виявили: спортсмени, опинившись на третьому місці, щасливіше срібних призерів. Вони розуміють, що могли б зовсім залишитися без медалей, якщо б виступили трохи гірше. Саме так ставляться до життя оптимісти, задовольняючись тим, що отримали від долі, вони знають: могло бути набагато гірше. Настя (28) вважає, їй у житті пощастило: «Ще в ранній юності мене зачепила фраза« Немає речей поганих і хороших, все залежить від точки зору ». Спочатку я внутрішньо сперечалася з цим твердженням, але, стаючи старше, стала з ним погоджуватися. І ось що дивно - з тих пір, як я перестала сприймати непередбачені події як перешкоду чи невдачу, мені стало значно частіше везти ». На переконання Насті, однієї з найбільших її успіхів було звільнення. «Рік тому мою посаду копірайтера скоротили і я опинилася на вулиці, - згадує вона. - Не дуже засмутилася і вирішила дати собі перепочинок. Щоб не сидіти без грошей, займалася фрілансом, а незабаром один із замовників запропонував мені великий і дуже вигідний проект. Якщо б не оцінила звільнення як зміну на краще, до цих пір сиділа б у якійсь конторі і виконувала вказівки самодура-начальника ». «У нас завжди є вибір: або ми беремо відповідальність за своє життя, або дозволяємо іншим розпоряджатися нами, - об'ясяняет психолог Олена Марчевська. - Звільнення Настя сприйняла як виклик. Вона дозволила собі побачити плюси даної ситуації і спертися на них, змогла ризикнути вирушити у вільне плавання. Все це привело до успіху ». Позитивний настрой оптимістів допомагає їм побачити щасливий шанс у самих несподіваних поворотах долі. «Я б сказала: впевненість в собі і опора в першу чергу на себе дозволяють везунчикам дивитися на світ з оптимізмом, - продовжує Марчевська. - Вони вміють співпрацювати, бути пунктуальними і чесними. Внутрішньо везунчики впевнені: вони завжди зможуть знайти вихід практично з будь-якої складної ситуації. Саме це допомагає їм досягти того, що іншим здається тільки нездійсненними мріями ».
Бути собою
Крім певної стратегії поведінки всіх щасливчиків об'єднує впевненість у тому, що вони роблять. Експеримент Вайсмана довів: вони набагато рідше невезучих людей сумніваються в собі. На думку Марка Сандомирського, кандидата медичних наук, психотерапевта Європейського реєстру, нам варто спробувати розвинути в собі це унікальна якість везунчиків. «Якщо оптимізм і товариськість - значною мірою вроджені якості успішних людей, то є один шлях до успіху, відкритий для кожного, - вважає психотерапевт. - Для цього потрібно дізнатися свої справжні бажання ». Бути чесним по відношенню до себе необхідно, щоб чітко розрізняти, чого хочеш ти, а що є написаним для тебе сценарієм.
Нам не щастить рівно до тих пір, поки ми намагаємося реалізувати програми, нав'язані оточуючими. Наприклад, тобі пощастило народитися в сім'ї отоларингологів, і ще з восьмого класу батьки мовчазно чекають, що зробиш вибір на користь однієї з найгуманніших професій. А у своїх найсміливіших мріях ти бачиш себе директором дельфінарію. Діючи з-під палиці, будеш підсвідомо вибирати самі невдалі варіанти: довести собі і оточуючим, що йдеш невірним шляхом. І в кращому випадку станеш просто поганим лором. Якщо дивитися з боку, життя Саші складається вкрай вдало. Вже в 25 у неї посаду економіста в крупної нафтової компанії, власна квартира в центрі Москви і прекрасні перспективи. Але Сашко зізнається: вона не любить роботу, на яку її влаштував батько. «Нудне життя, ніж у мене, придумати складно», - скаржиться вона.
Щасливчики не тільки знаходять щастя під ногами, але і створюють його самі
Мінус стає плюсом, як тільки ми знаходимо в собі сили змінити напрямок. Олені (34) знадобилося майже десять років для того, щоб зрозуміти: вона рухається не туди. «У мене фінансову освіту, - розповідає Олена. - І мама завжди казала, що бухгалтер - це вірний шматок хліба. Я переходила з однієї контори в іншу, скрізь була на непоганому рахунку, але кар'єри так і не зробила. Коли мова заходила про підвищення, посаду діставалася моєї напарниці, а мене позбавляли премій за якісь образливі, дурні промахи. З цього приводу сильно переживала і, мабуть, на нервовому грунті постійно боліла: грип, ангіна, застуда. Відчувала себе останнім лузером. І ось чотири роки тому записалася в школу ландшафтного дизайну. З дитинства подобалося займатися рослинами, малювати. Після закінчення курсів я швидко знайшла роботу в архітектурному бюро. У цей момент смуга невдачі закінчилася ».
Річард Вайсман переконаний, що саме здатність докорінно змінювати життя робить нас по-справжньому щасливими людьми. Вчений радить уявити: тобі запропонували щодня збирати кошик яблук у саду. Якщо входити в нього три дні підряд по одній і тій же алеї, кошик буде наповнюватися все гірше і гірше. Але варто тільки звернути на незнайому стежину, як натрапиш на небачене достаток стиглих плодів.
Багато працювати
Якщо ти чітко знаєш, чого хочеш, приманити удачу реально - і чарівництва не буде потрібно. «Нерідко талісманом стає наша воля, - пояснює психотерапевт Наталя Варський. - Ми цілеспрямовано добиваємося свого, незважаючи на всі перешкоди і перешкоди. А навколишні можуть вважати нас улюбленцями фортуни, хоча насправді ми всі створюємо власними руками ». Причому праця тут означає роботу над собою, розвитком ситуації, виникненням зручного випадку. І чим більше працюєш, тим, відповідно, вищі шанси на успіх. Які вони в тебе, дізнайся, відповівши на запитання тесту нп стор «Щоб успіх супроводив починанням, знати, чого ти хочеш, що для цього потрібно, і вміти цього добиватися», - попереджає Варський. Багато везунчики чудово планують свої дії. Перефразуємо класика: всі щасливі щасливі однаково, але кожен везунчик щасливий по-своєму. Для інших людей алгоритмом удачі є товариськість, хтось ставить на інтуїцію і працездатність. Головне, що код удачі закладений в нас самих. Потрібно лише потрудитися його прочитати.
Розвинути успіх можна, як і м'язи преса, за допомогою вправ
Кодекс щасливчика
Психолог Річард Вайсман у 2003 році видав книгу «Фактор удачі» (Richard Wiseman «The Luck Factor»), в якій навів детальну інструкцію по залученню везіння. Якщо ти хочеш, щоб воно ходило з тобою завжди і у всьому, запам'ятай короткий текст і повторюй його на початку дня:

   
1. Я використовую будь-який шанс для залучення удачі. Постійно розширюю коло спілкування і підтримую стосунки зі старими друзями, люблю все нове і не боюся змін.
   
2. Я довіряю внутрішнього голосу. Постійно прислухаюся до нього і часто дію за його підказкою.
   
3. Я абсолютно впевнена: мені має пощастити; починання увінчаються успіхом, а навколишні завжди готові прийти на допомогу.
   
4. Навіть невдачі я здатна перетворювати на успіх, вчуся на помилках - як своїх, так і чужих.
Спіймати удачу
Любимчики фортуни вміють просити у життя найнеобхідніше. Вони виграють, тому що грамотно формулюють запит. На допомогу тобі «Алгоритм удачі» психолога Олени Марчевський:

    
* Уяви, як виглядає твоя удача. Що означає це поняття для тебе. Які потреби ти хочеш задовольнити? Запиши їх. Тепер виріши, що будеш для цього робити.
    
* Оціни гідності. Опиши свої сильні сторони. Визнач людей з твого оточення, які можуть підтримати в досягненні поставленої мети.
    
* Шукай натхнення. Подумай про те, що надихає тебе на здійснення мети (ідея, може бути, духовне вчення).
Включити внутрішній голос
Антон Несвітскій, психотерапевт Зважуй. Щоб отримати доступ до інтуїції, відключи логіку. Перед тим як прийняти важливе рішення, уяви собі ваги, на праву чашу поклади рішення А, на ліву - В. І просто чекай, поки одна з чаш поповзе вниз.

    
* Вимикайся. Концентруй погляд на будь-якому приємному предметі: свічці, скляній кулі. Головне - у цей момент не прокручувати в сотий раз в голові: «якщо з цього випливає те-то, виходить, що ...»
    
* Малюй. Візьми листок і изобрази перше, що прийде в голову. Може бути, малюнок і підкаже тобі рішення.
    
* Почувайся. Прислухайся до тіла. Ти можеш раптом захотіти піти направо, а не прямо, або зробити несподіваний жест - і таким чином дозволиш складну ситуацію.
Побачити свої справжні бажання
Анетта Орлова, психолог, соціолог, письменниця:
Для початку треба зрозуміти, який стан приносить тобі радість, умиротворення. Згадай ситуацію, відносини, які були для тебе максимально комфортними. Це і є те відчуття себе, до якого варто прагнути. Тепер перевір своє бажання «на екологію». Для цього оціни внутрішні відчуття під час загадування бажання. Якщо відчуваєш якийсь внутрішній дискомфорт (страх, невпевненість у собі), варто задуматися, чого ти хочеш насправді. Якщо бажання істинне, при думці про нього ти будеш відчувати радість.
Навчитися відповідати за свої дії
Удача любить тих, хто вміє відповідати за свої дії і ставити правильну мету. Олена Афіногенова, психотерапевт:

    
* Подумай, якого результату ти хочеш досягти. Удача не любить фантазерів. Твоя мета повинна бути конкретно сформульована. Наприклад, «Хочу, щоб мені на іспиті пощастило» - дуже абстрактна мета. «Хочу отримати четвірку» - мета конкретна.
    
* Не бреши собі. Чи не списуй свої промахи на дії інших. Усвідомлення того, що ти десь прорахувалася, допоможе уникнути помилок у майбутньому.
    
* Пам'ятай, у удачі є зворотна сторона - невдача. Не варто ображатися на життя, якщо щось піде не так. Адже з поразки часто починається перемога. 
Джерело: www.cosmo. ru

0 коментарі:

Дописати коментар