суботу, 27 листопада 2010 р.

10 ударів по депресії

Депресія або, як її ще називають, меланхолія, є станом розуму, коли людина відчуває себе пригніченою, стривоженою, знесиленою, безпорадною, безнадійно сумною, стомленою і нічого не вартою. Відчувають подібні відчуття люди схильні втрачати інтерес до життя і поточних подій, що часто призводить до стану повної зневіри і відчаю аж до здійснення самогубства. Безсоння, перевтома, напруга і втрата апетиту - всього лише деякі з симптомів депресії.

Головна складність депресії в тому, що вона зачіпає сімейні й особисті відносини людини. Як правило, люди впадають у стан депресії через різні інциденти, такі як розлучення, втрата роботи, що неминуче призводить до фінансової кризи і безліч інших аналогічних чинників. Кожен раз, як тільки ви відчуваєте, що вас починає охоплювати зневіра, не сидіть на місці - дійте і будьте максимально активні. Пам'ятайте, що депресія - це всього лише настрій, який можна легко підняти і поліпшити за допомогою деяких дій. Існують прості способи подолати депресію, тому не варто поспішати і стрімголов бігти до свого психотерапевта. І не дозволяйте собі бути залежними від пігулок. Отже, «поїхали».


1. Відпочинок

Повноцінний відпочинок необхідний кожному і кожному від малого до великого. Спробуйте куди-небудь виїхати на кілька днів. Вимкніть телефон і візьміть відпустку або декілька днів за свій рахунок на деякий час. Ізолюйте себе від проблем і людей, які викликають у вас стан пригніченості і наштовхують на сумні думки. Дозвольте собі повністю розслабитися, забудьте рутину і сфокусуйте увагу на більш приємних речах - це допоможе посилити мотивацію. Робіть те, що викликає у вас сміх і усмішку, наприклад, подивіться кіно або насолодитеся улюбленою музикою. Хіба ви не знали, що музика може піднімати настрій? Саме так воно і є, музика зачіпає струни вашої душі та викликає полегшення тягаря, що давить на вас.

2. Ведення щоденника

Виговоритися! У сучасному світі людина менш самотня - поділіться своїми переживаннями з оточуючими. Опишіть свою проблему в блозі, статті, на facebook, в твіттері або просто у власному щоденнику. Опис скрутної ситуації дає час і можливість ще раз самостійно її проаналізувати, що сприяє прийняттю більш обдуманого рішення. Більше того це дає можливість розвивати свій творчий потенціал і приймати рішення без зайвого тиску з боку.

3. Плач або крик

Не бійтеся плакати чи кричати, оскільки таке гучне і експресивне вираження дарує вам відчуття розслаблення і заспокоєння. Згідно статті, опублікованій в журналі Science Daily, соціальні переваги крику залежать від контексту сліз (тобто від тієї причини, що спровокувала появу цих сліз), але фізіологічна вигода дуже послідовна незалежно від контексту і включає уповільнення дихання і частоти серцевого ритму і зниження кров'яного тиску.

Проте дослідження також показує, що люди, які страждають від збоїв і порушень настрою, таких як депресія, з меншою ймовірністю здатні випробувати позитивні ефекти крику.

4. Розмова

Ви завжди можете обговорити проблему зі своїми друзями або родичами, оскільки саме вони є вашою найголовнішою і сильною опорою в цьому житті. Ви потребуєте в комусь, хто готовий вислухати і оцінити ситуацію з урахуванням ваших особливостей і принципів.

5. Подяка

Думайте про речі, за які ви повинні бути вдячними. Це допоможе усвідомити, що в світі існує ще маса речей, за які Ви повинні відчувати вдячність замість того, щоб бути пригніченими і нарікати на життя. Велику частину часу ми скаржимося на життя, навіть не помічаючи ті переваги і користь, які воно нам безоплатно віддає. Спробуйте побачити зворотний бік медалі і поглянути на речі з позитивного боку, вчіться цінувати і з вдячністю ставитися до того, що маєте. Посміхайтеся життю, і воно обов'язково посміхнеться вам у відповідь.

6. Впевненість у собі

Як правило, людям, які схильні відчувати себе пригніченими, бракує впевненості в собі. Пишаєтесь тим, що ви вмієте робити і чого ви досягли, а не соромтеся допущеної помилки. Дозвольте собі виділятися в натовпі. Не зациклюйтеся на тому, що хтось виглядає краще за вас. Пам'ятайте, що в природі все збалансовано, а значить, ви перевершує цю людину в чомусь іншому. Кожна людина створена з певним набором краси, тому навчитеся любити себе таким, яким ви є, при цьому максимально підтримуючи і поліпшуючи те, чим ви вже володієте.

7. Сон

Постарайтеся забезпечити свій організм щоденним 8-годинним відпочинком. Створіть графік, щоб ви могли лягати і вставати в один і той же час. Привчивши свій організм до подібного розпорядку, у вас більше не виникне проблем з безсонням або труднощів при ранковому підйомі. І хоча вважається, що денний сон корисний для організму, тим не менш, схильним до депресій людям не рекомендується практикувати денну «дрімоту». Обмежте споживання кофеїну і виконуйте такі вечірні ритуали, як прийняття ванни, споживання молока, медитація, читання та інші.

8. Уміння прощати

Прощення - ключ до мирного розуму. Депресії, які викликані зіпсованими відносинами і політикою роботи, є лише деякими різновидами депресії, яка може бути вилікувана, прощаючи. Мистецтво прощення - дуже недорогий спосіб подолати відчай. Горювати і сумувати властиво кожній людині, проте вкрай важливо вміти випускати це назовні. Ні в якому разі не можна думати, що кінець будь-яких відносин означає кінець усього хорошого в цьому житті.

Озирніться навколо та спробуйте любити тих людей, які знаходяться поруч з вами. Дбайте про власний стан, повністю випустіть весь гнів назовні, потім перебудуйтеся, зарядитесь позитивними емоціями, переверніть сторінку і почніть новий етап у своєму житті. Не варто нікого звинувачувати в не склалися відносини, навчитеся прощати і відпускати людей зі світом. Труднощі загартовують і є перехідним етапам до кращих речей; вони всього лише стартові майданчики для більшого досвіду. Можливо, одного разу ви будете вдячні за те, що колись вам не вдалося просунутися або досягти успіху в певному напрямку. Пам'ятайте, що якщо закриваються одні двері, то за ними неодмінно відкриваються інші. Просто навчіться прощати і забувати, витягуючи з будь-якої ситуації позитивний досвід і приємні моменти.

9. Масаж

Зверніться до хорошого масажиста. Запишіться на масаж ароматерапії - даний різновид вважається більш ефективним завдяки використанню масел. Він сприяє більш глибокому розслабленню, знімає фізичне і розумове напруження, позбавляє від стресу. Переконайтеся у кваліфікованості спеціаліста, у противному випадку масаж не надасть належного впливу.

10. Їжа

Їжа є найбільш важливим і одночасно самим легким кроком, який ви можете зробити. З'їжте темний шоколад - у ньому містяться антиоксиданти, які покращують настрій і заряджають силою і енергією на весь день. Уникайте споживання рафінованого цукру, замінивши його на свіжі овочі і фрукти. Харчуйтеся регулярно, не пропускаючи прийоми їжі. Постарайтеся захистити себе від невиправданих переживань протягом дня. Ряд досліджень виявив негативний вплив кофеїну на стан депресії.

Інші дослідження показали, що пригнічені пацієнти схильні споживати досить велику кількість кофеїну (більше ніж 700 мг на день). Крім того, споживання кофеїну було пов'язано зі ступенем психічного захворювання у психіатричних пацієнтів: чим вище споживання, тим більш глибока депресія у хворого. Вам може здаватися, що ви постійно боретеся з певними ситуаціями і людьми. Постарайтеся максимально чітко планувати свій розпорядок дня, стежити за врівноваженістю ваших емоцій і гармонією відчуттів і дотримуйтесь правильне збалансоване харчування.

Невилікувана або запущена депресія може привести до більш серйозних наслідків. Не чекайте, коли це станеться. Дотримуючись перерахованим вище порад, ви можете самостійно справитися з цією недугою, що додасть вам ще більше впевненості в собі, своїх силах і можливостях. Не бійтеся і не соромтеся поділитися своїми переживаннями з оточуючими.
Джерело: fitness-live. ru

0 коментарі:

Дописати коментар