понеділок, 25 лютого 2013 р.

Причини нездатності здійснювати аскези

Продовження  статті Торсунова О.Г. "Закон аскетизму"

Аскетизм, або здатність йти на добровільні позбавлення, згасає найсильніше від того, що людина вживає одурманюючі засоби. Будь-то куріння, випивка, наркотики - людина втрачає силу здійснювати аскези. Наступна причина, по якій людина стає безпорадною, стає як би рабом тієї ситуації, в яку вона потрапила, полягає в тому, що людина не поважає час. Перестав поважати час - воля зникає відразу. Як можна не поважати час? Перший спосіб, найнебезпечніший, неповаги часу - не вставати вчасно і не лягати вчасно спати. Якщо людина говорить: "Нічого страшного, що я порушив режим", - перше, що вона втрачає - це волю. Подивіться: трохи поспав подовше, хотів кудись піти, а після цього вже думає: "Наступного разу. Сьогодні - неділя, треба відпочивати. Який там похід? Куди йти? Може ще поспати трохи? Напевно, я ще не виспався ". Чим більше спиш, тим більше хочеться. Тонус знижується і наступає млявість. Людина думає: "Це я за тиждень не виспався". Прокинувся о дванадцятій годині дня, походив годину, знову втомився дуже сильно і спати знову ліг ще на дві години. Потім встав ще походив, потім на годину ще приліг. Вже кістки болять, вставати неохота. Воля втрачається - день життя втрачено.

 У нас скільки вільного часу в житті? Дуже мало. Ми працюємо в основному, весь час чекаємо, коли ж буде час зайнятися чимось улюбленим, зайнятися дітьми своїми, почитати, отримати знання, без якого жити не можна. Неділя-найдорожчий в житті день.

 Є два типи людей: одні прагнуть жити, а інші - померти. У тих, хто прагнуть померти, функції тіла порушуються. Є ознаки бажання жити, а є ознаки бажання померти. Людина хоче змінити своє життя, хоче сама зробити все як треба - це ознака бажання жити. Якщо людина хоче рано вставати - ознака бажання жити, не хоче рано вставати - ознака бажання померти. Організм буде розвалюватися, хвороби будуть накопичуватися. Хоче вчасно лягати спати - ознака бажання жити. Пізно лягає - ознака бажання померти. Хоче їсти вчасно те, що потрібно - ознака бажання жити. Хоче їсти те, що не потрібно, не вчасно - ознака бажання померти. Хоче вдень спати - ознака бажання померти, не хоче вдень спати - ознака бажання жити. Ображається на інших - ознака бажання померти, хоче пробачити всім - ознака бажання жити. Злиться - ознака бажання померти, по-доброму ставиться до людей - ознака бажання жити. Ненависть, лінь - ознаки бажання померти. Є націленість в житті - ознака бажання жити, немає націленості - ознака бажання померти. Є улюблена справа - ознака бажання жити, немає улюбленої справи - ознака бажання померти. Є бажання сидіти прямо і ходити випроставшись - ознака бажання жити, немає бажання прямо сидіти і ходити - ознака бажання померти. Якщо людина хоче розслабитися, то тіло вмирає, функції всі загальмовуються, здатності управляти процесами порушуються. Хоче обжертися - ознака бажання померти, хоче їсти поменше - ознака бажання жити. А тепер подумайте, скільки у вас ознак бажання жити з того, що я перерахував? Не питайте мене: "Від чого ж я такий хворий став?" Тіло працює як годинник. Є такий годинник з вибуховим пристроєм, заводиш в одну сторону - вибухає, в інший бік - не вибухає. Як ви поводитеся зі своїм тілом, так воно і буде працювати. Якщо хочете - немає проблем, нехай воно розвалюється. Адже все залежить від вашого бажання. Чого не вистачає, щоб були ознаки бажання жити? Сили не вистачає. Звідки силу взяти? З аскетизму. Немає інших способів.

 Звідки взяти чистоту людині, щоб на душі було легко і весело. Через пожертвування. Людина жертвує щось, і у неї очищається серце. У неї стає на душі легко не випадково. Вона пожертвуванням займається. Інакше у неї на душі буде тягар, щастя не буде всередині. Якщо людина здійснює аскези, то у неї з'являється сила.

"Тиждень не буду їсти після лекції! Все, я сказав!" - Подібні аскези в пристрасті не приводять ні до чого хорошого. Хворіти людина починає. Можна практикувати голодні дні - це рекомендується робити лише небагатьом. Людина повинна зрозуміти, що сила береться не з дурості. "Який толк, якщо я п'ять хвилин позаймався гімнастикою, я буду займатися годину, але раз на тиждень". Добре, потім звалитесь - ознака дурості. Тонус підвищувати свій треба кожен день, гімнастику робити щодня по п'ять або десять хвилин. Цього достатньо. У вас є п'ять хвилин? На телевізор у вас є скільки часу?

Продовження статті

0 коментарі:

Дописати коментар