понеділок, 18 лютого 2013 р.

Масляна 2013



У 2013 році Масляна пройде з 11 по 17 березня, а вже з 18 березня почнеться Великий піст. Дата початку Масляної кожен рік змінюється в залежності від того, коли починається Великий піст.Масляна (сирна седмиця, масляний тиждень) - стародавнє слов'янське свято, що залишилося ще з часів язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Це тижневе свято проводів зими і зустрічі весни, осяяне радісним очікуванням близького тепла та весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут масниці, мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні.Масниця - це саме веселе, народне і ситне свято з народними гуляннями, піснями, танцями, іграми, ярмарками. Слово «масниця» завжди асоціюється з веселими зимовими днями, наповненими галасом і шумом, смачними запахами млинців, передзвоном дзвіночків, що прикрашали нарядні трійки коней. В кінці свята відбувається обряд спалювання саморобного опудала Зими, який символізує знищення старого, зношеного, старезного світу і звільнення місця для нового, молодого, кращого.У народі кожен день Масляної має свою назву і весь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна і Широка Масляна.

Вузька Масниця - перші три дні: понеділок, вівторок і середа, а Широка Масляна - це останні чотири дні: четвер, п'ятниця, субота та неділя. У старі часи перші три дні селяни ще займалися господарськими роботами, а з четверга працювати заборонялося, тому починалася Широка Масляна.


Понеділок - Зустріч 
У цей день починали пекти млинці, а найперший спечений млинець господиня обов'язково віддавала жебракові, нужденній людині, щоб той пом'янув душі покійних родичів і дорогих людей. Люди запрошували рідних і знайомих у гості на млинці, а свекор зі свекрухою вранці відправляли невістку на день до батька й матері, щоб ввечері самим прийти до сватів у гості.У перший день Масляної з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало великої товстої баби, яке насаджували на палю і ставили на головній площі міста або села. 
Вівторок - Загравання 
У другий день Масляної народ починав активно ходити один до одного в гості, відвідувати ярмарки, кататися з гірок на санях. Так само в цей день відбувалися оглядини наречених, так як всі масляні обряди, по суті, зводилися до сватання, для того, щоб після Великого посту, на Червону гірку, зіграти весілля.

Середа - Ласунка 

У цей день тещі запрошували зятів на млинці, а щоб нудно не було запрошували і інших родичів. Цьому звичаю присвячено величезну кількість прислів'їв, приказок, пісень та анекдотів.

Четвер - Разгуляй 

З четверга починалася Широка Масляна, роботи по господарству припинялися, а святкування розгорталися на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які супроводжувалися поїданням млинців і всіляких страв. Сенс широкого четверга, як і всієї Масниці - виплеск накопичилася за зиму негативної енергії і вирішення різних конфліктів між людьми.

П'ятниця - вечірки тещ 

На п'ятий день теща зі своїми подругами і родичами приходила з відповідним візитом у гості до зятя на млинці, а млинці в цей день пекла вже її дочка. 
Субота - посиденьки зовиці 
У цей день невістки запрошували до себе в гості зовиць (сестер чоловіка) і дарували їм подарунки.

Неділя - Проводи Масляної або Прощена неділя 

У неділю - останній день Масляної - спалювали опудало Масляної і разом з ним залишки святкової їжі, а прах розвіювали по полю або по річковій воді.
У цей день після вечірнього богослужіння в храмах здійснюється особливий чин прощення, коли священнослужителі та прихожани взаємно просять один в одного пробачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми.Масниця - це підготовчий тиждень до Великого посту і присвячена вона в християнському сенсі примиренню з ближніми і прощенню образ. Це час, який потрібно присвятити доброму спілкуванню з близькими, рідними, друзями, доброчинності. Необхідно пам'ятати про те, що Сирна седмиця готує нас до Великого посту - часу покаяння, роздумів про життя людини, про те, що нам ще належить зробити для свого духовного вдосконалення, щоб омолодитися душею.
 http://xobi.com.ua/maslenica.html

0 коментарі:

Дописати коментар