неділю, 3 березня 2013 р.

Топінамбур

Топінамбур, артишок єрусалимський або земляна груша, так його називають у народі, - це багаторічна рослина родини айстрових, роду соняшникових з бульбами, дуже схожими на корінь імбиру. Це рослина була завезена з Північної Америки в XVII столітті. Сьогодні цей овоч вирощують у різних куточках планети ті, хто знає про його користь для здоров'я. За смаковими якостями він не є чимось незвичайним, нагадує солодкувату картоплю. Але ця проста рослина є джерелом необхідних для організму вітамінів і мінералів. Це: цинк (500 мг), фолієва кислота, кальцій (близько 40 мг), кремній (близько 8 мг), залізо (близько 12 мг), калій (200 мг), марганець (близько 45 мг), магній (близько 30 мг ), фосфор (близько 500 мг), вітамін С, вітаміни групи В, каротин, і вітамін РР.  

Користь топінамбура: топінамбур активізує нервову, імунну, ендокринну системи, покращує якість крові. Завдяки наявності яблучної, малинової, янтарної і фумарової кислот, топінамбур має відмінну антиоксидантну дію. Також до складу бульб входять амінокислоти, білки, пектин, жирні й органічні кислоти. Пектини (їх близько 11%) очищують організм і нормалізують роботу кишечника, перешкоджають нагромадженню шкідливого холестерину в крові. Вони сприяють виведенню з організму отруйних речовин, тригліцеридів, які можуть спровокувати атеросклероз і жовчнокам'яну хворобу, а також знижують ризик виникнення атеросклерозу. Їх можна використовувати як профілактичний засіб при контакті з пестицидами, сполуками важких металів, радіоактивними речовинами.  

Користь топінамбура
Сок земляної груші ефективний при запорах, знижує кислотність шлунку. Він також має сечогінну, проносну і протизапальну дію, ефективний при головних болях. У топінамбурі вітамінів В1, В2, С в три рази більше, ніж у моркві, картоплі і буряках. Земляна груша не містить селену, а лише служить провідником для засвоєння організмом з їжі селену. Це особливо важливо, оскільки використовуючи топінамбур в їжу, ми допомагаємо нашому організму отримувати таку дозу селену, яка йому необхідна. Селен - біокоректор, який регулює і нормалізує роботу всіх систем і органів. Топінамбур істотно відрізняється від інших овочів тим, що в його бульбах міститься велика кількість білка - основного будівельного матеріалу для організму. Наявність у складі земляної груші інуліну сприяє зниженню рівня глюкози в крові, саме тому її використовують у виробництві харчування для діабетиків. Кремній, яким також багатий топінамбур, абсолютно незамінний для організму мінерал. Кремній необхідний для утворення колагену - білка сполучної тканини, який сприяє здоров'ю та живленню волосся, шкіри та нігтів, сприяє поглинанню кістками кальцію. Топінамбур використовується в лікуванні атеросклерозу, анемії, сечокам'яної хвороби, подагри, поліартриту, циститу, інфаркту, інсульту, а також для профілактики онкологічних захворювань. Кореневища, листя і стебла рослини використовують як корм для худоби, тварин, а ось бульби мають високу харчову цінність. Їх можна вживати в різному вигляді: смажать, запікають, варять, їдять в сирому вигляді.  

Шкода топінамбура 
Вживати топінамбур не тільки не протипоказане, а навіть рекомендується при більшості хвороб печінки: цирозі, хронічному і гострому гепатиті алкогольного, вірусного, аутоімунного, токсичного походження, жировому переродженні.
 Шкода топінамбура
Земляна груша може нашкодити організму тільки у разі індивідуальної непереносимості. При виборі топінамбура для приготування кулінарних страв, стежте за тим, щоб на ньому не було темних плям. Вживати топінамбур можна кожному, у нього немає протипоказань, але якщо його їсти часто, це може привести до метеоризму, так як в цьому овочі досить високий вміст інуліну і клітковини, що може посилити газоутворення в кишечнику. У даному випадку не варто часто вживати в їжу земляну грушу в сирому вигляді.
Джерело: Your-Diet.ru


В наше время найти грузчика или уборщицу бывает сложнее, чем найти бухгалтера, или юриста. Если у вас возникли проблемы с поиском персонала, обратитесь в аутсорсинговую компанию «МСК-логистикс» (сайт http://msklog77.ru/) и вы не только сэкономите свое время и деньги, но и решите все кадровые вопросы одним махом.

0 коментарі:

Дописати коментар