четвер, 15 грудня 2011 р.

Новорічні рецепти для тих, що худнуть

Новорічний стіл вимагає компромісів: ви хочете зберегти фігуру, чоловік - м'яса, діти - неодмінно олів'є, а свекруха замислила наварити холодцю «на роту солдат». Якщо легкими закусками відскіпатися не вдасться і без пишно накритого святкового столу не обійтися, можна спробувати приготувати традиційні страви (і олів'є, і оселедець під шубою, і навіть тістечко «Картопля») за спеціальними корисними рецептами.

Холодні закуски

Для початку обійдемося без страв з сирокопченою ковбасою і жирними сирами - всю ніч на святковому столі їм точно не простояти. Замість цього на сирній тарілці подайте тверді сири (пармезан, грана падано) з виноградом, волоськими горіхами і медом, а на м'ясній замість ковбасної нарізки - буженину, язик та карбонад. І не забудьте про овочеву тарілку - скибочки огірків, помідорів і перцю добре виглядають на будь-якому столі.

Найпопулярніші салати теж можна приготувати в полегшеному варіанті, для цього досить замінити всього кілька інгредієнтів.

Олів'є з креветками

200 г креветок;
2 стиглих авокадо;
2 свіжих огірка;
2 моркви;
2 яйця;
1 банка консервованого горошку;
лимонний сік;
сіль, перець за смаком.
Відварити і почистити моркву, креветки і яйця, порізати невеликими кубиками.Авокадо очистити, порізати невеликими кубиками, скропити лимонним соком, щоб не темнів. Огірок теж дрібно нарізати. Все змішати, додати консервований горошок, посолити і поперчити, заправити лимонним соком і оливковою олією або домашнім майонезом.

Для домашнього майонезу знадобляться:

яєчні жовтки - 2 штуки;
гірчиця - 0,5 чайної ложки;
рослинне масло - 130 мл;
щіпка солі;
цукор - 0,5 чайної ложки;
сік лимона - 1 столова ложка (можна замінити винним оцтом).
Змішати жовтки, сіль, цукор і гірчицю за допомогою міксера, поступово ввести у суміш масло, продовжуючи збивати, щоб суміш перетворилася в однорідну емульсію. Чим більше масла, тим густіше буде майонез. Після цього влийте сік лимона і збийте до однорідності. Зберігати такий соус в холодильнику можна 2-3 дня.

Оселедець під шубою

300 г оселедця (краще у власному соку);
3 буряки;
1 велике яблуко;
твердий сир;
петрушка.
Буряк відварити і почистити, яблуко натерти на крупній тертці. Викласти всі інгредієнти шарами або перемішати, посипати тертим сиром і дрібно нарізаною петрушкою.

Не забудьте і про інші популярні салати: звичайні «Цезар» і грецький салат теж відмінно виглядатимуть на святковому столі.

Гаряче

Спочатку подумайте, чи так воно вам потрібно. Може бути, салатів та закусок буде цілком достатньо, особливо якщо ви святкуєте Новий рік в невеликій компанії? У такому випадку в якості альтернативи можна приготувати теплий салат. Якщо без гарячого все ж не обійтися, краще всього запекти птицю, а не важке червоне м'ясо. Птах на новорічному столі - це вічна класика. В Європі її прийнято запікати цілком, але можна обмежитися і просто грудкою. Інший варіант - лосось. Філе риби, запечене в духовці зі спеціями та лимонним соком - легка, корисна і настільки проста у приготуванні страва, що не вимагає ніяких спеціальних умінь.

Запечена курка

1 куряча тушка;
1 головка часнику;
2-3 моркви;
2-3 солодких перця;
1 лимон;
пучок свіжої зелені;
морська сіль, перець.
Курячу тушку миємо й промокаємо паперовими рушниками, натираємо її зсередини і зовні морською сіллю і перцем, засовуємо всередину половинку лимона і щедрий пучок свіжої зелені. Морквину миємо і чистимо, перець миємо й нарізаємо на скибочки. Часник поділяємо на зубчики і теж чистимо.Викладаємо курку у форму, підігнувши крильця і ​​перев'язавши ніжки, поруч кладемо овочі та часник, скроплюємо оливковою олією і запікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці близько півтори години (залежно від розміру курки).

Запечену птицю (або інше м'ясо) подавайте з ягідним соусом з брусниці, агрусу, смородини або журавлини. Він легко готується і перетворює звичайні страви, роблячи їх по-справжньому святковими. Традиційні рецепти ягідних соусів зазвичай припускають велику кількість цукру, він потрібен для густої консистенції. Але якщо додати солодке яблуко, класти цукру можна набагато менше.

Журавлинний соус

300 г журавлини;
2 великих червоних яблука;
1 стакан апельсинового соку (краще свіжовичавленого);
2 столові ложки цукру.
Змішуємо в каструльці апельсиновий сік і цукор, ставимо на середній вогонь, додаємо журавлину і дрібно нарізане яблуко, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні 10 хвилин. Соус буде ставати більш густим у міру охолодження.

Як гарнір до основного блюда можна запекти овочі або приготувати їх на грилі.Дуже незвично буде виглядати овочеве пюре - альтернатива картопляному, а готуються вони всі по одному принципу: варимо овочі, а потім подрібнюємо їх блендером до пюреобразного стану. Можна додати спеції, часник, трохи вершків або вершкового масла. Дуже незвично на новорічному столі буде виглядати яскраво-зелене пюре з брокколі.

Десерти

Дивно, але шоколадний пиріг теж можна приготувати в «дієтичному» варіанті.Корисну версію найвідомішого шоколадного «Брауні» готуємо так:

⅔ чашки меду;
⅓ чашки какао;
½ чашки цільнозерновий борошна;
½ чайної ложки розпушувача;
½ чашки яблучного пюре (краще без додавання цукру);
2 столові ложки оливкової олії;
1 яйце;
1 чайна ложка ваніліну;
щіпка солі;
родзинки і будь-які горіхи за смаком.
Духовку розігріваємо до 350 градусів. Мед розігріваємо в мікрохвильовій печі протягом 45 секунд, додаємо какао і перемішуємо до однорідної маси.Остуджуємо. Просіюємо борошно, додаємо розпушувач. В окремій мисці змішуємо яблучне пюре, оливкова олія, яйце і ванілін. Додаємо суміш з меду і какао і добре перемішуємо. Після цього всипаємо борошно і перемішуємо (зручніше робити це за допомогою міксера). Додаємо горіхи і родзинки, переливаємо суміш у змащену оливковою олією форму і випікаємо близько півгодини.

Тістечко «Картопля»

Для вівсяної «муки»:

3 / 4 склянки вівсяних пластівців;
3 столові ложки яблучного пюре;
кориця.
Для крему:

200 г сиру;
2 столові ложки родзинок;
2 столові ложки свіжозвареного кави;
1 столова ложка рому;
какао-порошок.
Спочатку готуємо вівсяну муку. Змішуємо пюре і вівсяні пластівці, посипаємо корицею, викладаємо на деко, випікаємо на невеликому вогні до золотистого кольору. Після цього Остуджуємо і перемелює в блендері.

Змішуємо родзинки з еспрессо, подрібнюємо в блендері, до отриманої маси додаємо сир, ром і ретельно перемішуємо. Всипаємо вівсяну муку, ще раз перемішуємо, формуємо тістечка, обвалюють їх в какао-порошку і прибираємо в холодильник на кілька годин.

Що пити?

Лимонад, пунш, холодний апельсиновий чай і саморобні морси - смачна і корисна альтернатива солодкої газованої води і пакетованим сокам.

Холодний фруктовий чай

На один глечик вам знадобиться 5 пакетиків чаю. Прив'яжіть мотузочки до ручки, залийте гарячою водою, дайте настоятися 5-7 хвилин. Після цього пакетики чаю треба вийняти, глечик накрити фольгою і поставити в холодильник остуджувати. За годину до подачі в чай ​​треба покласти фрукти, підійдуть будь-які - часточки лимона і апельсина, яблука, персики, ягоди чорниці і так далі. За годину вони якраз віддадуть свій смак чаю, так що задоволення гарантоване.

джерело: mail.ru

0 коментарі:

Дописати коментар