четвер, 28 жовтня 2010 р.

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ АВОКАДО

Авокадо або Персея Американська (від латинського Persea americana) відноситься до вічнозеленим плодовим рослинам з роду Персея сімейства Лаврові. В Англії авокадо називають alligator pear («алігаторова груша»). Воно практично не містить цукрів, білків, а от калорійність та вміст жирів у ньому високі. Калорійність авокадо складає в середньому 120 ккал на 100 гр. Але це не ті калорії, які потім відкладаються в зайвому жирі. Існує навіть такий парадокс, що авокадо відноситься до низькокалорійним продуктам. У вітамінний комплекс авокадо входять: вітамін Е і F. Вітамін Е сприяє поліпшенню постачання клітин нашого організму киснем і до того ж працює як антиоксидант, захищаючи клітини. Вітамін F - це комплекс з жирних кислот: лінолевої, ліноеновой та арахідонової. Цей вітамін забезпечує здоровий стан шкіри і волосся. Великий мінеральний склад авокадо дуже корисний для організму, адже в нього входять магній, калій та інші цінні мікроелементи.
Корисні властивості авокадо пояснюються дуже високою харчовою цінністю плоду. Харчова цінність (на 100 г м'якоті): калорійність - 120 ккал; жири - до 30%; білок - 1,6% -2,1%; вітамін К - 14.6 мг; дієтичні волокна - 3,65 мг; калій - 437, 27 мг; солі фолієвої кислоти - 45,19 мг; вітамін В6 - 0,2 мг; вітамін С - 5,77 мг; мідь - 0,19 мг.
Експерти стверджують, що цілюще діють компоненти, що входять до складу авокадо, а точніше фітонутріени і фітохімікаліїв. Ці речовини передають сигнали клітинам і збільшують кількість реактивного кисню в їхніх межах, приводячи до руйнування структури пухлини. Екстракт з різновидів фрукта - авокадо hass - зупиняє ріст або частково знищує мікроорганізми, що призводять до раку, не зачіпаючи здорові клітини.
Масло авокадо
Масло авокадо отримують методом механічного віджимання з фруктовою м'якоті стиглих груш авокадо. Відпресований олія має колір від зеленого до червонувато-коричневого. При подальшому рафінуванні частка вільних жирних кислот (крім іншого) сильно зменшується і досягається світло-жовтий відтінок, олію практично без запаху. Масло авокадо містить поліненасичені жирні кислоти у дуже високій концентрації, завдяки чому відновлює бар'єрні функції епідермісу, відновлює імунітет шкіри. Неомильних жири надають олії авокадо високу біологічну активність. Жиророзчинні вітаміни А, Е повідомляють маслу антиоксидантні властивості. Препарати, що містять масло авокадо володіють високими поживними і регенеруючі властивості, воно входить до складу готових поживних масок для шкіри, ефективно впливає на кутикулу волосся.
Масло густої консистенції, багате вітамінами, з високою проникаючою здатністю і регенеруючі властивості. Масло авокадо використовується для збагачення косметичних кремів: до 10 г крему або 10 мл тоніка, або 10 мл лосьйону додають 10 крапель масла авокадо або 7-10 мл олії авокадо на 100 мл шампуню, або бальзаму для волосся. Це здатне усунути ламкість і рассеченность волосся, надати волоссю природний блиск.
Салат з авокадо
Найвідоміше використання авокадо в кулінарії - це приготування різних салатів. Завдяки тому, що воно здатне поєднуватися з величезною кількістю продуктів, різноманітність салатів з авокадо вражає уяву.
Салат з авокадо з горбуші. Вам знадобиться: авокадо - 1 шт., Макарони - 200г, консервована горбуша - 100г, помідори свіжі - 4-5 шт., Оливки - 100г, олія оливкова (можна рослинне) - 3 ст. л., лимонний сік - 3 ст. л., салат листовий, сіль, перець - за смаком.Спосіб приготування. Зварити макарони, злити воду, промити і додати трохи оливкової олії. Авокадо покласти в холодильник на пару годин. Після цього почистити авокадо, порізати шматочками. Горбушу розділити на невеликі шматочки. Змішати макарони, рибу, часточки помідорів, оливки, заправити олією, скропити лимонним соком, посолити, поперчити і розкласти на салатних листках.
Салат з авокадо і сиру. Вам знадобиться: лимон - 2 шт., Червоний пекучий перець (мелений) - 1 ч. л., Коріандр (мелений) - 1 / 2 ч. л., Цукор - 1 / 2 ч. л., Сіль - 1 / 2 ч. л., рослинне масло - 1 ст. л., листя салату - 1 пучок, помідори - 500г, авокадо - 1 шт., коржі піти - 4 шт., сир (тертий) - 1 / 2 склянки, зелена цибуля - за смаком.Спосіб приготування. Натерти цедру лимона, вижати 3 столові ложки соку. У глибокій мисці виделкою з'єднати цедру, сік, рослинне масло, мелений перець, коріандр, цукор і сіль. Викласти в миску тонко посічену зелень салату, помідори, очищений і тонко порізаний плід авокадо і зелена цибуля. Перемішати. Нагріти сковороду, викласти на неї корж піти, посипати сиром, зверху покласти наступну коржик, притиснути. Нагріти, поки сир не розплавиться. Те ж саме виконати і з іншими коржами. Тонко порізати коржі. Подавати з салатом.
Авокадо з креветками і полуницею. Вам знадобиться: креветки (очищені) - 200г, авокадо - 1 шт., Полуниця - 6 шт., Сік - 1 / 2 лимона, яблучний оцет - 1 ст.л., рослинне масло - 50г, цукор, чорний перець (мелений) , сіль - за смаком.Спосіб приготування. Креветки відварити в киплячій підсоленій воді протягом 5 хвилин. Ягоди полуниці розрізати навпіл. Авокадо очистити від шкірки, видалити кісточку. М'якоть нарізати тонкими скибочками і скропити лимонним соком. Полуницю і авокадо разом з креветками розкласти у вазочки. Змішати оцет, рослинна олія, цукор, сіль і перець і цією заправкою полити салат.
Маски з авокадо
Авокадо як косметичний засіб відомо не менш, ніж кулінарне. Тут використовується все, що тільки можна: плоди, кісточки, олія, листя.
Маска для обличчя «Кисломолочна». Розім'яти половинку авокадо, додати до неї по одній чайній ложці меду, лимонного соку і «живого» йогурту (без добавок і барвників). Нанести маску на 15-20 хвилин, потім змити і нанести крем. Йогурт в цій масці можна замінити кислим, а лимонний сік - соком будь-якого з цитрусових: апельсина, мандарина, грейпфрута. Підійде і будь-який інший фруктовий сік.
Аплікації для ясен. Використовується масло авокадо в чистому вигляді або суміш з іншими рослинними оліями (1:1), або з додаванням до 1 столовій ложці основи 1-2 крапель ефірного масла або композиції ефірних олій: апельсинового, лавандового або чайного дерева (1:1:1) . Наносити на запалені ясна ватний або марлевий тампон, змочений однієї із зазначених сумішей на 15-20 хв 1-2 рази на день.
Омолоджуюча маска. У половинку розтертого авокадо додати 1 ч. ложку трохи підігрітої оливкової олії та 1 ч. ложку сухих дріжджів. Дати суміші настоятися протягом 5-10 хвилин, а потім нанести на очищену шкіру обличчя і шиї, крім області під очима. Залишити на 15-20 хвилин, а потім змити прохолодною водою.
Засіб для нігтів. Додати в 1 чайну ложку лимонного соку 3-5 крапель масла авокадо. Протирати цією сумішшю нігтьові пластини, кутикули і область навколо нігтів. Не змивати раніше, ніж через півгодини-годину. Ця суміш ефективна при ламкості і відшаруванні нігтів, а також проти задирок.
Джерело: http://www.kachestvo.ru/interesno/avokado-poleznye-svoistva.html

0 коментарі:

Дописати коментар