середу, 2 червня 2010 р.

Як полюбити себе

Замислювалася ти коли-небудь над питанням, що ховається за словом «самовідданість»: безкорисливе бажання допомогти людині або спосіб уникнути власної порожнечі? Відрізнити дуже просто: у першому випадку людина щаслива і знаходиться в гармонії з собою і навколишнім світом. У другому ж - постійно роздратована, засмикана, ображена на весь світ, який не цінує її і не розуміє. А насправді це вона сама не цінує себе і не розуміє.
Розбиратися в собі - заняття досить довге. Та й, чесно кажучи, страшне. Раптом знайдеш щось непривабливе! Ось і намагаєшся потім заштовхати себе на задній план, а інших підносить на п'єдестал. Не влаштовує такий розклад? Тоді перестань ховатися за вічними «але» і «б», зроби собі хоча б перший крок назустріч.
Нелюбов людини до себе має два компоненти - зовнішній і внутрішній. Перший полягає в публічному применшенні власних умінь і достоїнств. При цьому спостерігається заперечення компліментів або виправдання їх зовнішніми факторами; приписування іншим своїх заслуг; звичка купувати щось не собі, а комусь іншому, вважаючи що для нього самого ця річ дуже дорога. І не дивно, що оточуючі з часом починають з таким індивідом погоджуватися.
Внутрішній компонент заснований на постійному порівнянні себе з іншими, більш успішними, впевненими та щасливими. Не озирайся на сусідку чи подружку, подивися на себе на попередньому етапі. Почни реально оцінювати свої досягнення і відчувати гордість.
Навчися розділяти свою неповторність від оцінки твоїх успіхів оточуючими людьми. Завалила іспит, втратила роботу, посварилася з чоловіком? Як особистість ти не стала гіршою. Кожна людина унікальна, а це і є найголовніша причина любити себе. Якщо ти така народилася, значить саме така людина з усіма його перевагами і недоліками потрібна цьому світу.

0 коментарі:

Дописати коментар