суботу, 19 вересня 2009 р.

Що потрібно знати, стаючи на облік у центрі зайнятості

Вісім наївних питань про права безробітних

1. Які потрібні документи, щоб стати на облік?

Якщо ви залишилися без роботи, хочете зареєструватися в центрі зайнятості і отримувати допомогу, вам потрібно представити паспорт або документ, що його замінює; трудову книжку або її дублікат; документи про освіту та професійної кваліфікації; ідентифікаційний код і довідку про середню заробітну плату за останні три місяці на останньому місці роботи.

2. Яку причину звільнення вигідніше вибрати?

"Розлучатися" з роботодавцем краще з формулюванням "за згодою сторін" (п. 1 ст. 36 КЗпП). Якщо ж ви звільнені "у зв'язку із змінами в організації виробництва і скороченням штату" (п. 1 ст. 40 КЗпП), то підприємство повинно не тільки повністю розрахуватися за весь відпрацьований час, але й виплатити вихідну допомогу в розмірі середньомісячного заробітку. Крім того, роботодавець зобов'язаний попередити вас про звільнення у письмовому вигляді під розпис за два місяці до моменту звільнення.

3. Які обов'язки одержує допомогу?

Ви повинні відвідувати центри зайнятості у призначений час; повідомляти про всі зміни, пов'язані зі зміною місця проживання і працевлаштуванням. Громадяни, зареєстровані як безробітні, знімаються з обліку в разі тривалої неявки без поважних причин до відділу працевлаштування після закінчення одного місяця з дня останнього відвідування.

4. Які умови отримання виплат?

Розміри соціальних виплат залежать від страхового стажу, підстави звільнення та розміру заробітної плати, яку людина отримувала на останньому місці. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Застрахованим особам, зазначеним у частині першій статті 23 Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", розмір допомоги встановлюється у відсотках по відношенню до їхньої середньої зарплати залежно від страхового стажу:
- До 2 років - 50% від середньомісячного заробітку;
- Від 2 до 6 років - 55%;
- Від 6 до 10 років - 60%;
- Понад 10 років - 70%.

Залежно від тривалості безробіття допомога виплачується у відсотках у певному розмірі:
- Перші 90 календарних днів -100%;
- Протягом наступних 3 місяців - 80%;
- У подальшому - 70%.

5. Як швидко починають нараховувати допомогу?

Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" допомога призначається і виплачується з 8-го дня після реєстрації в Державній службі зайнятості. Особам, які звільнені за власним бажанням, без поважних причин або за порушення трудової дисципліни, виплата допомоги по безробіттю починається з 91-го календарного дня.

6. Що таке "підходяща робота"?

Це робота, у тому числі і тимчасова, яка відповідає професійній підготовці людини, умовам останнього місця роботи, станом здоров'я, транспортної доступності робочого місця. Вам не може бути двічі запропоновано одне і те ж місце або професійна підготовка за однією і тією ж спеціальністю.

7. Чи має право людина відмовитися від запропонованої вакансії?

Так, але при цьому необхідно пам'ятати: якщо громадянин, зареєстрований в службі зайнятості, двічі відмовився від підходящої роботи, то з нього знімається статус безробітного. Протягом трьох місяців йому будуть надаватися лише профорієнтаційні та консультаційні послуги. Після закінчення цього терміну громадянин може повторно зареєструватися у Державній службі зайнятості. У разі відмови безробітного від двох пропозицій підходящої роботи або професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації, від роботи за спеціальністю, професією, отриманою за сприяння Державної служби зайнятості, передбачено скорочення виплати допомоги по безробіттю до 90 календарних днів. Тобто ви можете розраховувати на фінансову допомогу з боку держави не протягом року, а протягом 9 місяців.

8. Як ще може допомогти центр?

Зверніть увагу: у Державної служби зайнятості є безкоштовний мобільний сервіс "Пошук роботи". Щоб ним скористатися, необхідно зателефонувати за номером 730 або відправити SMS. А ще вам на допомогу - інформаційно-довідкова інтер-активна багатоканальна телефонна система «Пошук роботи" (8-800-50-50-600), до якої можуть звертатися всі шукачі роботи, і два інтернет-порталу Державної служби зайнятості: офіційний сайт : www.dcz.gov.ua, портал "Труд": www.trud.gov.ua). Скористатися доступом до Всесвітньої мережі для пошуку роботи можна безпосередньо в своєму центрі зайнятості.
Джерело http://gorod.dp.ua/news/15155

0 коментарі:

Дописати коментар