суботу, 12 квітня 2014 р.

Названий напій, який лікує печінку

За оцінками ВООЗ , на сьогоднішній день цироз печінки є причиною 1,3 % всіх смертей у світі. Лікування цирозу - завдання важке , довге і дороге. На жаль , сучасна медицина може лише уповільнити розвиток хвороби.

Вчені з Національного університету Сінгапуру ( National University of Singapore ) виявили , що регулярне споживання натуральної кави людьми , страждаючими цирозом , помітно знижує ризик смерті від цього захворювання.

Автори протягом 15 років спостерігали групу жителів Сінгапуру чисельністю більше 63 000 чоловік у віці від 45 до 74 років. Учасники регулярно інформували вчених про спосіб життя , особливості харчування й стан здоров'я .

За період дослідження померли 14 928 піддослідних ( 24 %) - з цього числа цироз печінки був причиною смерті 114 чоловік.

Аналіз інформації , отриманої від учасників , дозволив вченим прийти до висновку , що щоденні дві чашки кави (або більше) були пов'язані зі зниженням ризику смерті від цирозу на 66 % порівняно з тими учасниками , які каву пили від випадку до випадку або взагалі не вживали .

Тим часом подібне зниження ризику смерті від цирозу не було виявлено щодо таких популярних і вважаються корисними напоїв , як зелений і чорний чай і фруктові соки.

Подібний вплив кави проявлялося в основному при цирозі , не пов'язаному з вірусними гепатитами. Так , наприклад , регулярне споживання цього напою практично не знижувало смертність при цирозі , викликаному вірусним гепатитом В.